Erre nem voltunk felkészülve: Brutális hatással lesz az olaj árára az izraeli háború

Már most látszanak a negatív következmények.

Hétfő reggelre hordónként több mint 4 dollárral drágultak az olajárak Ázsiában. Mindez azután történt, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet harcosai szombaton megtámadták Izraelt.

Az Index arról számolt be, hogy a Brent nyersolaj ára 4,18 dollárral, csaknem 5 százalékkal 88,76 dollárra emelkedett hétfő hajnalra. Az amerikai West Texas Intermediate nyersolaj hordónkénti ára pedig 4,23 dollárral, 5,11 százalékkal lett magasabb, így azért jelenleg 87,02 dollárt kell hordónként fizetni.

Az olajárak megugrása közvetlen a március óta történt legnagyobb mértékű heti árcsökkenést követte a magas kamatlábak és azoknak a globális keresletre gyakorolt hatásával kapcsolatos aggodalmak miatt.

Az ANZ Bank elemzői kiemelték, hogy a Közel-Keleten növekvő geopolitikai kockázat hatással van az olajárakra, ezért még nagyobb áremelkedés várható.

Hirdetés

„Ahhoz, hogy ez a konfliktus tartós és érdemi hatást gyakoroljon az olajpiacokra, tartósan csökkenteni kell az olajkínálatot vagy a szállítást. Ha a nyugati országok hivatalosan összekapcsolják az iráni hírszerzést a Hamász támadásával, akkor Irán olajellátása és exportja komoly kockázatokkal néz szembe” – ezt már Vivek Dhar, a Commonwealth Bank of Australia elemzője mondta.