Sokk és félelem Izraelben: magyarok számoltak be a pokoli helyzetről

A magyar légierő három repülőgéppel összesen 325 embert, köztük 46 gyereket menekített ki Izraelből – közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hozzátette: a nagykövetség munkatársai Tel-Avivban továbbra is 24 órás szolgálatot teljesítenek. Tel-Avivban lévő magyarok arról számoltak be, hogy az egész városban a gyász hangulata uralkodik. Az ATV Híradó riportja. 

Kora délután leszállt a harmadik repülőgép is, amellyel a magyar légierő embereket menekített ki Izraelből. „A 325 általunk kimenekített ember közül tizenöten külföldi állampolgárok, ami azt jelenti hogy 310 magyar és 15 külföldi állampolgár hoztuk haza, köztük izraeli, svéd, német, brit, osztrák és portugál állampolgárokat. És ami még fontosabb, hogy a 325 kimenekített emberből 46 gyermek volt” – közölte Szijjártó Péter. hirdetés

A kormány több száz magyarral vette fel a kapcsolatot, közülük 215-en két géppel még az éjszaka haza indultak, és hajnalban landoltak Magyarországon.

Bodóczki Zsanett híradónknak arról számolt be, hogy listát kellett írniuk arról, hogy kik azok a magyarok, akik ott vannak a reptéren. Ekkor derült ki számára, hogy a csoportján kívül még körülbelül 110-120 magyar ott rekedt. „Az első gépen az orvosok mentek és a kisgyermekes családok, rá 10 percre a második géppel pedig az én csapatom, illetve még a többiek, akik felfértek” – tette hozzá. 

Hirdetés

Szalai Máté az olaszországi Ca’Foscari egyetem kutatója feleségével ugyanakkor nem eljött Izraelből, hanem vasárnap érkeztek Tel-Avivba, a felesége ugyanis ott egyetemista.

„Az utcán látható néhány ember, de nem sok. A gyász hangulata nagyon erős az egész városban, mindenki folyamatosan nézi a telefonon az applikációt, ami mutatja, ha rakétatámadás jön, illetve a légiriadót. Amióta mi itt vagyunk, egyszer volt Tel-Avivban légiriadó, ami azt jelenti, ha meghalljuk, akkor másfél percen belül az óvó szobában vagy az óvóhelyen kell lenni” – részletezte Szalai. 

A 30 éve  Tel-Avivban élő Mary Racz Moshe több felvételt is küldött híradónknak. Azt mondta, érkeznek a rakétatámadások, de szerencsére a vaskupola működik.

„Minden alkalommal, amikor rakétatámadás van, akkor megszólal a sziréna és be kell menni az óvóhelyre, de nálunk nincs óvóhely, úgyhogy mi a lépcsőházba megyünk, ahol a liftnek a lejárata van, mert az ki van betonozva” – mesélte, hozzátéve, hogy tegnap nem volt rakétatámadás, azonban ma már három is volt, az éjszakát sem tudták végigaludni. Elmondása szerint az élelmiszerboltok nyitva vannak, és aki tud, az a munkába is eljár.

Hirdetés

forrás