ITT A HIDEGZUHANY – Váratlan bejelentést tett a kormány, visszavonja a korábbi törvényt, ez jön most Magyarországon

A magyar kormány új, keményebb előírásokat készít elő a harmadik országbeli állampolgárok számára a magyarországi letelepedés és munkavégzés tekintetében, miután elvetették az eredetileg novemberre tervezett vendégmunkásokra vonatkozó törvénytervezetet. Az új szabályozás erősíteni kívánja a bevándorlási és munkavállalási kritériumokat a helyi munkaerő és lakókörnyezet megóvása céljából. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium állásfoglalásában elmagyarázta, hogy az új törvénytervezet egyértelmű kritériumokat állít fel arra nézve, hogy a harmadik országból származók milyen céllal, jogalapon, feltételekkel és az állam jóváhagyása szerint milyen ideig tartózkodhatnak és dolgozhatnak Magyarországon.

Az eredeti terv engedélyezte volna a vendégmunkások két éves magyarországi letelepedését, ezzel megkönnyítve a harmadik országokból érkezők munkavállalását. A közelmúltban a külföldi munkavállalók száma növekedésnek indult Magyarországon, és a munkaerő-közvetítők szerint ez a tendencia nem változik. A legújabb statisztikák szerint már 81 ezer külföldi tevékenykedik Magyarországon, az ázsiai munkavállalók aránya pedig növekedett az elmúlt időszakban.

Az új jogszabálytervezet konkrét elemeit és bevezetésének időpontját még nem hozták nyilvánosságra, de a kormány álláspontja arra utal, hogy Magyarország szigorúbb megközelítést alkalmaz az idegen munkavállalókkal kapcsolatos kérdésekben.

Hirdetés