Dagad a botrány Michael Schumacher ügyében

Nagy hiba volt tiszteletlennek lenni Michael Schumacherrel és a családjával. Példás döntés született Németországban az utóbbi hetek-hónapok nagy Schumi-botrányával kapcsolatban.

Megrovásban részesítette a német Sajtótanács a Die Aktuelle című bulvármagazint, amely a világszerte óriási felháborodást kiváltó, félrevezető címlapsztorival állt elő Michael Schumacherről. Világszenzációként tálalta a Forma-1 hétszeres világbajnokának „első interjúját”. Mint köztudott, Schumi a 2013 végi síbalesete során agysérülést szenvedett, azóta is ápolásra szorul, és a családja a magánélet védelmére hivatkozva titkolja állapotát a nyilvánosság előtt.

A magazin április 15-i számában megjelent, „Teljesen megváltozott az életem” című cikkből aztán kiderül: a „hihetetlen interjúban” valójában egy mesterséges intelligencia segítségével létrehozott internetes Schumacher-álprofil válaszait idézték. Mindemellett azt sejtették az olvasókkal, hogy a „kamu-Schumitól” származó információk – nevezetesen: hogyan érzi magát, követi-e a gyerekei karrierjét stb. – akár az „igazitól” is származhatnak.

A Funke médiacsoport rövidesen kirúgta a magazin főszerkesztőjét, és közleményben kért elnézést a Schumacher családtól és a legendás autóversenyző felháborodott rajongóitól.

Hirdetés

A nyomtatott és online médiumok önszabályozó testülete, a Sajtótanács megítélése szerint a botrányos cikk méltóságában sértette Michael Schumachert, és mindenekelőtt a szabályzat első pontjába foglalt valósághű közlésnek nem felelt meg. 

„Az olvasóközönség ilyen súlyos félrevezetése rontja a sajtó hitelességét”  tartalmazza a ítélet indoklása.