Szétomlóban a nyugdíjrendszer: ez mindenkit érint!

A magyar nyugdíjrendszer fenntarthatósága már hosszú ideje komoly kihívás, és a jelenlegi formájában jelentős nehézségekkel küzd. Az elöregedő társadalom, a csökkenő népesség és a mérsékelt gazdasági növekedés egyre nagyobb terhet ró a rendszerre.

Mi a legfőbb probléma?

A magyar nyugdíjrendszer alapja jelenleg a felosztó-kirovó modell, amelyben az aktív munkavállalók járulékbefizetéseiből fedezik a nyugdíjakat. Azonban a népesség elöregedése miatt ez a rendszer hosszú távon nem tartható fenn: egyre kevesebb dolgozó finanszírozza egyre több nyugdíjas ellátását. További gondot okoz a nyugdíjak jelenlegi indexálási módszere, mert az újonnan nyugdíjba vonulók lényegesen magasabb ellátást kapnak, mint a korábban nyugdíjazottak, ami további feszültségeket generál.

Hogyan lehetne javítani?

A szakértők többféle megoldást javasolnak, köztük a német pontalapú nyugdíjrendszer bevezetését, amely átláthatóbbá és igazságosabbá tenné a rendszert. Ez lehetőséget biztosítana arra, hogy mindenki pontosan lássa, mennyi nyugdíjra számíthat az aktív évei után. Ezen felül a gyermeknevelést és az egyéb társadalmi hozzájárulásokat is figyelembe vennék a nyugdíjpontok kiszámításakor. Fontos lenne továbbá a nyugdíjkorhatár további emelése és annak indexálása a várható élettartamhoz.

Forrás: MSN / FB