Megszűnik az ÜGYELET! EZT A SZÁMOT KELL HÍVNI, ha baj van!

Másfél évvel a bevezetése után Budapesten is elindul az új, egységes ügyeleti rendszer, ezzel lezárul az ORSZÁGOS átszervezés folyamata. De hova lehet fordulni segítségért, melyik telefonszámot kell hívni, ki fog válaszolni, és mikor indokolt a 112-es segélyhívó szám tárcsázása?

Mostantól a fővárosban is a mentőszolgálat irányítja és biztosítja a háziorvosi ügyeleti ellátást, ami két lényeges változással jár: egyrészt csökken az ügyeleti pontok száma, másrészt a korábban megszokott telefonszám helyett új számot kell hívni.

Mikor kell az ügyeletre menni vagy a 1830-as ügyeleti számot hívni?

Az új ügyeleti rendszer egységes hívószáma a 1830. Azért 18-assal kezdődik, mert ezek a közérdekű telefonszámok Magyarországon. Mikor kell hívni a 1830-at? A következő háziorvosi rendelésig nem halasztható, hirtelen kialakuló nem életveszélyes panaszok esetén. Az OMSZ, a Magyar Orvosi Kamara és a gyógyszerészi kamara által összeállított kisokos szerint a következő tünetek esetén a 1830-as számot kell hívni, vagy az ügyeleti pontra menni:

riasztó tünetekkel járó csillapíthatatlan, 38,5 fok feletti magas láz;
hirtelen kialakuló és gyógyszerre nem javuló fájdalom, görcs;
hirtelen kezdetű, fokozódó, bizonytalan hasi, mellkasi panasz;
krónikus betegségek akut panasszal (pl. tünetes vérnyomáskiugrás, asztmás roham) vércukor-ingadozás, akut allergiás bőrtünetek esetén.
Ki veszi fel a 1830-at és mit fog mondani?
Az 1830-as ügyeleti hívásokat erre a feladatra kiképzett személyzet fogadja. A hívást követően a diszpécser a telefonban kikérdezi a hívót a panaszokról, és javaslatot tesz a további teendőkre. Ha szükséges, a beteget ügyeleti ellátóhelyre irányítja, indokolt esetben orvost vagy mentőt küld a beteghez.

A mentőszolgálat tájékoztatása szerint zavartalanul és gyors hívásfogadással működik a telefonrendszer.
Az átlagos várakozási idő országosan 34,91 másodperc,
a telefonbeszélgetések átlagos időtartama 2 perc 38 másodperc.

Mikor kell a 112-őt hívni?

Ehhez is az OMSZ, a MOK és a gyógyszerészi kamara információs lapja nyújt útbaigazítást. A 112-es segélyhívót akkor kell hívni, ha

szorító, nyomó, erős mellkasi vagy heves, éles hasi fájdalom;
nehézlégzés, fulladás, légzésleállás;
hirtelen kialakuló végtaggyengülés vagy bénulás, beszédzavar, heves, éles fejfájás;
zavartság, eszméletvesztés, szívmegállás;
rándulás, ficam, súlyos baleset, mérgezés, erős vérzés, kóma áll fenn.
Vagyis akiknek sürgős segítségre van szükségük, a 112-őt hívják. Ha viszont valakinek egyéb egészségügyi problémája van, akkor ő 16 óra után a 1830-as számot tárcsázza.

Miért volt szükség az ügyeleti rendszer átalakítására?

Takács Péter, az egészségügyért felelős államtitkár szeptember 13-án a budapesti ügyeleti rendszer bemutatásakor elmondta, hogy miután az egészségügyi feladatok a Belügyminisztériumhoz kerültek, az elsődleges feladat az alapellátás megerősítése lett. Az ügyeleti rendszerben uralkodó zűrzavart az egyik legnagyobb problémának látták, ezért kezdték meg az átszervezését.

Hirdetés

A változtatások egy kísérleti programmal indultak Hajdú-Bihar megyében, amelyet később fokozatosan kiterjesztettek az összes vármegyére. Takács Péter és az Országos Mentőszolgálat szerint az új, az OMSZ által koordinált rendszer egységesebb és magasabb szintű ellátást biztosít, minden településen azonos feltételekkel. Az átalakítás egyik célja az is, hogy a háziorvosi ügyelet és a sürgősségi ellátás hatékonyabban kapcsolódjon össze, ezáltal csökkentve a várakozási időket.