Rossz hír érkezett a jövő évi nyugdíjakról! ILYEN MÉG NEM VOLT!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentősen csökkentette a jövő évre vonatkozó gazdasági növekedési előrejelzését. A nyugdíjprémiumot csak akkor fizetik ki, ha a GDP-növekedés meghaladja a 3,5%-ot.

Az MNB keddi háttérbeszélgetésén az infláció mellett a gazdasági növekedésre is új előrejelzést adott ki. A dokumentum szerint 2024-ben 3% körüli, míg 2026-ban már 3% feletti GDP-növekedés várható. Az MNB először 2022 végén 3-4%-os növekedést jósolt 2025-re, de azóta többször módosította az előrejelzését, és most a várható bővülés sávját jelentősen, 0,8 százalékponttal csökkentették.

MÁR MOST LÁTHATÓ, HOGY LESZ E JÖVŐRE NYUGDÍJPRÉMIUM! LAPOZZ A RÉSZLETEKÉRT!

A nyugdíjtörvény szerint, ha a GDP növekedése eléri vagy meghaladja a 3,5%-ot, és a költségvetés helyzete is kedvező, akkor nyugdíjprémiumot kell fizetni. Azonban a jelenlegi előrejelzések alapján a 2024-es nyugdíjprémiumra egyre kisebb az esély. Az idei évben a gazdasági növekedésre még 3,5-4,5%-ot vártak, de ez mára 1-1,8%-ra esett vissza. Bár a költségvetésben 20,5 milliárd forintot elkülönítettek nyugdíjprémiumra, Varga Mihály pénzügyminiszter korábban jelezte, hogy a gazdaság lassulása miatt erre nem lesz szükség, és a pénzt máshol fogják felhasználni.

JÖVŐRE IS EZ VÁRHATÓ? ITT A VÁLASZ:

A jövő évi gazdasági helyzet hasonló utat járhat be, mint az idei év, az MNB előrejelzései alapján nem valószínű, hogy 2025-ben is lesz nyugdíjprémium. Bár a gazdasági trendek még nem egyértelműek, az idei évi mintázat hasonlósága arra utal, hogy a növekedés lassulása folytatódhat. A kormány pedig azt tervezi, hogy a 2024-es költségvetést az amerikai elnökválasztás eredményei után nyújtja be, így az MNB részéről addig nem várható újabb előrejelzés.

A nyugdíjprémium összege a 3,5% feletti növekedés mértékéből számítódik, de legfeljebb 4%-ig, és a novemberi nyugdíj negyedével szorozzák meg, maximum 20 ezer forinttal. Ha a gazdaság növekedése 3,7% lenne 2025-ben, egy átlagos nyugdíjas körülbelül 4000 forint prémiumra számíthatna. Ugyanakkor a mostani előrejelzések szerint inkább 3%-os növekedés várható, így a nyugdíjprémium kifizetése 2024-ben sem valószínű.

VAN MÉG ESÉLY?

Egy lehetséges forgatókönyv az is, hogy a politika felülírja a gazdasági realitásokat, ahogy ez történt 2021-ben is, amikor a választások előtt minden nyugdíjas 80 ezer forint prémiumot kapott, függetlenül a gazdasági helyzettől. 2025-ben ismét választások lesznek, de az államháztartás jelenlegi állapota miatt ilyen intézkedés most nehezebbnek tűnik.