Ez volt Suhajda Szilárd utolsó, könnybeáradt videóüzenete családja felé

Suhajda Szilárd utolsó videóüzenetét meghatódottan küldte feleségének és kisfiának a Mount Everestről. A hegymászó 2023. május 23-án adott utoljára hírt magáról, mielőtt elindult volna, hogy megpróbálja elérni a világ legmagasabb csúcsát, a 8848 méter magas Everestet. Búcsúzó szavai fájdalmasan őszinték voltak: a sátorban készült felvételen arról erről beszélt:

Suhajda felesége, Legindi Tímea a futásban találta meg a gyász feldolgozásának módját. Egy szakember javasolta neki a mozgást, hogy ezzel is segítse a fájdalom feldolgozását. Suhajda utoljára 2023. május 23-án adott életjelet a Mount Everestről.

ÍME AZ ÜZENET:

Ti vagytok számomra a legfontosabbak a világon. Felmegyek a legmagasabbra, de aztán sietek vissza hozzátok. Nagyon hiányoztok, és hálás vagyok, hogy hisztek bennem. Minden erőmmel azon leszek, hogy hazatérjek” – üzente könnyeivel küszködve. A megindító videót a Spektrum új sorozatának, a Minek ment oda című dokumentumfilm nyitó epizódjában vetítették le, amely Suhajda Szilárd emlékét őrzi. A sorozat további öt része más magyar hegymászók történetét meséli el, akik szintén oxigén nélkül próbáltak feljutni a 8000 méter feletti csúcsokra, közülük többen az életüket áldozták ezért a szenvedélyükért. A felvételt Szilárd felesége, Legindi Tímea osztotta meg a dokumentumfilm készítőivel.

Tímea elmondta:

Tímea elmondta, hogy bár rengeteg archív felvételt átadott a film készítéséhez, azokat nem nézte újra a forgatás idején. Most azonban, a nagy vásznon látva a teljes filmet, sokkal mélyebben élte át az akkori érzéseket. A bemutató után arról is beszélt, hogy a tragédia óta a futás jelent számára terápiás megkönnyebbülést, és egy szakember segítségét is igénybe veszi.

„A futás olyan, mintha fájdalomcsillapítót vennék be, ami egy ideig hat” – magyarázta Tímea, hogy milyen hatással van rá a mozgás. A szakember, akivel dolgozik, egyfajta „receptre” írta fel neki a fizikai aktivitást. Bár pszichológusnak is nevezhető, több területen van végzettsége, és mindig azt az eszközt használja, amire éppen szükség van. Ez nem egy hagyományos terápia, ahol egy kanapén ülve sírnak, hanem végigkíséri a gyász folyamatát, mindig ott van mellette.

Tímea két gyűrűt hord, amelyekhez különleges emlékek fűzik. Az egyik a jegygyűrűje, amelyet férjével közösen választottak, mert mindkettőjüknek megtetszett. A másik gyűrű, amelyet még a kapcsolatuk elején Pakisztánban vett neki Szilárd, a „szerelemgyűrű” nevet viseli, és szintén nagyon fontos számára.