Megrázó hír érkezett Karsai Dánielről

Karsai Dániel, akit gyógyíthatatlan izomsorvadással diagnosztizáltak, a Heti Naplóban nyilatkozott állapotáról. Az alkotmányjogász szívszorítóan őszinte volt, amikor a kamerák előtt elmondta, hogy már csak egy hétre tervez előre.

“Még mindig jól vagyok, de az nagyon bosszantó, hogy a kommunikációs lehetőségeim egyre rosszabbak. Nagy szó, ha ki tudok menni az utcára” – mondta az ATV riporterének Karsai Dániel.
“Amikor tüdőgyulladással a kórházba kerültem, az jó pár napig elég rossz volt. Minden megszűnt. Én ezt átéltem, és emlékszem, hogy többeknek mondtam, hogy ez már a vég. Ezt dobta a gép. Hiú ember vagyok és most már próbálok mindent jól csinálni. Az, hogy az ember példakép, az egy plusz felelősség, emellett próbálom még jobban átgondolni, hogy a nyilvános dolgaimban mit teszek, mit mondok. Én mindig szerettem tanítani, most kicsit nagyobb a közönség. Nincs a kezemben a bölcsek köve, a helyzetet próbálom megvilágítani” – folytatta.

Karsai Dániel korábban azt mondta, hogy a 47. születésnapja előtt szeretne mindent elrendezni maga körül és most megjegyezte: ez nagyjából sikerült.
“Már nem ügyvédkedem, az összes ügyemet átadtam, nem kell aggódni, hogy mi lesz velük. A lényegre kell koncentrálni, hogy minél értelmesebben töltsem el a hátralévő időt.”
Arra a kérdésre, hogy volt-e olyan pillanat, amikor „megnyomta volna a piros gombot”, ezt válaszolta: „A kórházban volt pár nap, amikor úgy éreztem, hogyha ez állandóvá válik, azt nem akarom. De ott fizikai fájdalom volt és a beszédem is leállt.”

Hirdetés

Arról is beszélt, hogy kapott-e pszichológustól segítséget.
“Bocsánat, azért nevetek, mert van, vagyis volt, mert a beszédromlás miatt már nem igazán tudok vele beszélni” – mondta Karsai.
„Rengetegen vannak körülöttem, akik segítenek. Ez elképesztő erőt ad. De továbbra is azt tudom mondani, hogy engem is meglep, hogy egy sportolóból másfél év alatt szinte teljesen mozgásképtelenné vált emberré lettem és mégis jól elvagyok” – tette hozzá.
A népszavazási kérelme elutasításáról Karsai Dániel ezt mondta: „15 évig ügyvédkedtem. Hozzá vagyok szokva a vereségekhez. Föl kell állni, tovább kell menni. Az igazán nagy lehetőségünk a strasbourgi döntés lesz. Nyilván izgulok, de bízom benne, hogy megnyerjük.”

Hirdetés
Hirdetés

“Egy éve ezt az állapotot már nagyon megalázónak gondoltam. Az is. Én a szó szoros értelemben semmit nem tudok egyedül csinálni. Beszélgetni igen, de a mobilom, ami itt van az asztalon, más veszi fel, a magánszféra, mint olyan, nemhogy eltűnt, értelmezhetetlen. Nekem nincs önálló mozdulatom. Mindig van itt valaki. De mégis bírom, mert sok jó dolog van és sok érzelem” – részletezte az elmúlt egy évét Karsai Dániel. Amikor a riporter megkérdezte, hogy az elmúlt egy év érzelmesebbé tette-e, könnyek szöktek a szemébe és azt kérte, tartsanak szünetet a forgatásban.
Arra a kérdésre, hogy hány napra tervez előre, Karsai Dániel azt válaszolta, hogy körülbelül egy hétre. A legjobban az evés élménye és a kimozdulás hiányzik neki.