Nyugdíjas igazolvány – Pár perce jött a hír, mindenki figyeljen!

Hírek Admin Monday 6th May 2024

A magyar nyugdíjasoknak számos kedvezmény jár, amelyek könnyítik hétköznapjaikat és segítenek életkorukra való tekintettel.

Az egyik ilyen kedvezmény az ellátottak utazási utalványa, ami gyakorlatilag a korábbi “nyugdíjas igazolvány” utódja. A következőkben részletesen ismertetjük, mi az ellátottak utazási utalványa, mikor és hogyan lehet igényelni, valamint kik jogosultak rá.

A régi “nyugdíjas igazolvány” mára már megszűnt, helyette az ellátottak utazási utalvány szolgál, amely lehetővé teszi a nyugdíjasok számára a kedvezményes utazást a közforgalmú személyszállítási eszközökön. Ez a kedvezményes utalvány lehetőséget biztosít:

16 alkalommal 50%-os kedvezményre,

  • 2 alkalommal 90%-os kedvezményre,
  • további lehetőség, hogy 2 db 50%-os kedvezmény igénylésével jogosultságot szerezhetünk egy 90%-os kedvezményre,
    1. március 1-jétől pedig a helyközi közlekedésben díjmentes utazásra és 90%-os kedvezménnyel vármegye- és országbérlet vásárlásra.

Az ellátottak utazási utalványa 65 éves korukat még be nem töltött személyeknek jár, akik különböző nyugellátásokban részesülnek, vagy más támogatásban részesülnek, például gyámok, gondnokok vagy rokkantnyugdíjasok.

Hirdetés

Az utalványt a Magyar Államkincstár küldi ki a jogosultaknak az adott év március 31-ig, és az érvényessége az adott évet követő március 31-ig tart.

Az ellátottak utazási utalvány gyakorlatilag egy papíralapú dokumentum, amelyen az alapvető adatok szerepelnek, és nem alkalmas önálló személyazonosításra. Az utazáshoz mindig szükséges mellé egy érvényes személyazonosító okmány, mint például a személyi igazolvány vagy az útlevél.

Az igényléshez a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága által kiadott formanyomtatványra van szükség, amelyet az érintettek megkapnak postán.

Budapesten az igazolvány kiváltásához az utazási utalványhoz tartozó igazolást is csatolni kell, amelyet ugyancsak a nyugdíjfolyósító szolgáltat. Amennyiben az utalvány elveszik vagy megrongálódik, újat kérhetünk pótlás vagy cseréje céljából.

Hirdetés

Az ellátottak utazási utalványa fontos segítséget nyújt a nyugdíjasoknak a közlekedés terén, és számos lehetőséget biztosít a kedvezményes utazásra az érintett személyek számára.

3.6 ezer Megosztás
.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s); })();