Hasznos tanácsok levendula szaporításához, ha így csinálod garantált sikered lesz a kertben!

Sokan találkoznak kihívásokkal, amikor szaporítani szeretnék ezt a gyönyörű növényt. Engedjétek meg, hogy néhány további tanáccsal szolgáljak a témában:

Feltöltéses bujtással: – A fás részeket ne metsszük, mert erre érzékeny, viszont az elöregedett töveket egyszerűen ifjíthatjuk ezzel a módszerrel. Egyszerűen helyezzünk a levendula töve köré földet, vagyis töltsük fel földdel. – A nyár folyamán többször is töltsük fel a tövet földdel. – Ősszel pedig bontsuk le a bujtást, és vágjuk le a legyökeresedett hajtásokat.

Dugványozással: – Készítsünk egy egészséges levendulahajtást, 5-8 cm hosszúságban. – Távolítsuk el az alsó leveleket, és dugjuk be az előkészített, földdel feltöltött ültető tálcába. – Alaposan öntözzük be, de vigyázzunk, hogy ne álljon vízben. – Ha szeretnénk, használhatunk gyökereztető hormont vagy mézet a vízben a tápanyagpótláshoz. Az ültetőközegbe csontlisztet vagy lassú felszívódású műtrágyát is tehetünk.

Magról szaporítással (francia levendula): – Gyűjtsük össze a friss magokat a levendulavirágokból. – Szórjuk el a magokat egy előkészített ültetőközegben, majd fedjük be. – Öntözzük meg alaposan, majd tartsuk nedvesen, de ne hagyjuk kiszáradni. Fontos megjegyzés: A levendula szárazságtűrő növény, azonban az első 2-3 hétben ügyeljünk arra, hogy a talaj ne száradjon ki túlzottan.

Hirdetés