Búcsúzunk! Most jött a halálnak híre – Nyugodjék Békében Gyuri bácsi!

Életének 103. évében elhunyt Bérci György magyar származású orvos, aki forradalmasította a műtéti eljárásokat. Az orvos olyan orvostechnológiai eszközöket fejlesztett ki, melyeknek köszönhetően jelentős fejlődésnek indultak a minimálisan invazív operációk. Bérci augusztus 30-án halt meg, halálának híréről a családja számolt be.

Bérci György Szegeden látta meg a napvilágot 1921. március 14-én, majd 1939-ben érettségizett. Eredetileg zenész szeretett volna lenni, de édesanyja orvosi pályára küldte, ám a második világháború idején nem vették fel az egyetemre a zsidótörvények miatt, később pedig munkaszolgálatra vitték. Egy németországi koncentrációs táborba is elvitték volna, ám a Keleti pályaudvaron megszólaltak a légitámadást jelző szirénák, így sikerült megszöknie, 500 társával együtt.

Forradalmasította a műtéteket
A háború után, 1945-ben a Szegedi Tudományegyetem Orvostudományi Karára vették fel, ahol 1950-ben summa cum laude minősítéssel szerezte meg az orvosi diplomáját, és a szegedi I. Számú Sebészeti Klinikán kezdett dolgozni. Végül az 1956-os forradalom után ösztöndíjjal jutott ki Ausztráliába, ahol 1962-ben kifejlesztette az első endoszkóppal használható miniatűr kamerát, mely jelentős mértékben hozzájárult a laparoszkópia és a videóendoszkópia fejlődéséhez.

1969-től Los Angelesben dolgozott. Találmányainak köszönhetően az orvosok pontosabb hólyag-, vastagbél-, nyelőcső- és prosztataműtéteket hajtottak végre.

Michael Brunt, a Washingtoni Egyetem sebésze korábban úgy nyilatkozott:

Nem valószínű, hogy valaha is lesz még egy sebész, aki egymaga akkora hatással lesz a sebészet egész területére, mint Bérci György.

Hirdetés
Bérci György



Forrás