Végre enyhülhet a brutális forróság

Végre enyhülhet a brutális forróság.

Az elmúlt hetekben rendkívüli hőség és szárazság uralta Magyarország időjárását, amely komoly hatással van a mezőgazdaságra és a természetes vegetációra. A július és augusztus hónapokra jellemző aszályos körülmények között a kukorica és napraforgó állományok már teljesen beértek, azonban a szárazság kedvezőtlenül érinti a talajelőkészítési munkálatokat, különösen a repce vetését.

Az eső és a hőség enyhülésének esélye csak péntektől valószínű.

Az elmúlt tíz napban az ország jelentős részén száraz időjárás uralkodott, csak néhány alkalommal fordultak elő zivatarok, melyek leginkább az ország középső és nyugati részeit érintették. A csapadékhiány már hosszabb ideje fennáll, különösen az Alföld és a Dunántúl délkeleti részein, ahol a havi csapadékösszeg alig érte el a 10 mm-t. A talaj felső rétege rendkívül száraz, a mélyebb talajrétegekben is kritikusan kevés a nedvesség, ami nagymértékben súlyosbítja a növények stresszhelyzetét.

Hirdetés

A természetes vegetációra és a mezőgazdasági növényekre gyakorolt hatások egyre nyilvánvalóbbak. A vegetációs index csökkenő tendenciát mutat, különösen az Alföldön és a Dunántúl keleti részén. A kukoricaföldeken a hőösszeg magasabb az ilyenkor megszokottnál, ami a növények fejlődését három héttel előre hozta, de ez az időszakos meleg az aszállyal kombinálva jelentős terméskiesést eredményezhet.

Az előttünk álló napokban folytatódik a forróság, számottevő csapadékra csak péntektől van esély, amikor is többfelé kialakulhatnak záporok és zivatarok. Ezek hatására a nappali hőmérséklet is csökkenhet néhány fokkal, enyhítve valamelyest a mezőgazdasági területek szárazságát. Az időjárási viszonyok alakulását érdemes folyamatosan nyomon követni, hiszen az előrejelzések frissítései fontos információkat nyújthatnak a mezőgazdasági munkák tervezéséhez.

A jelenlegi extrém időjárási viszonyok kiemelik a mezőgazdasági kockázatok kezelésének fontosságát. A HungaroMet Nonprofit Zrt. által biztosított folyamatos mérések és előrejelzések, beleértve a speciális agrogramokat, nagy segítséget nyújthatnak a gazdáknak a kritikus döntések meghozatalában. A hosszú távú mezőgazdasági tervezésben ezek az információk alapvető fontosságúak lehetnek a termés megóvása és a károk minimalizálása érdekében.

Forrás

Hirdetés