Itt a megrendítő hír! Orbán aláírta a rendeletet:

Brüsszel mintegy 2 milliárd euróval, azaz mintegy 800 milliárd forinttal tartozik Magyarországnak, ugyanis Magyarország ennyit költött 2015 óta határvédelemre” – mondja ki egy friss, Orbán Viktor által aláírt kormányrendelet. Ez lehet a megoldás a migrációs ügyben hozott példátlanul szigorú 200 milliós eurós büntetésünkre? 

Július végén kérdeztük meg egy Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminisztert, hogy a kormány hogyan döntött, kifizeti-e Magyarország azt a gigabírságot – 200 millió eurós átalányösszeget és a késedelem minden napja után 1 millió eurót -, amit az Európai Unió Bírósága szabott ki, mert Magyarország kötelezettséget szegett a migránsok befogadásáról szóló uniós szabályok, a lojális együttműködés megsértésével.

A Miniszerelnökséget vezető miniszter az ATV kérdésére a Kormányinfón elmondta: vagy fizetünk, vagy Brüsszelben levonják az Európai Bíróság által kiszabott rekordösszeget.

A kormányrendelet felvillantja a megoldást?

Hirdetés

De úgy tűnik, mégis lehetséges elvileg, hogy nem fizetünk, vagy nem a megszabott összeget. Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával ugyanis már megjelent a Magyar Közlönyben a kormányrendelet, hogy – az EU-bíróság által a migrációs ügyben kiszabott gigabírság kapcsán –  

„a hatáskörrel rendelkező döntéshozó jogosult az ítélettel kapcsolatos valamennyi tény és jogi körülmény mérlegelése alapján dönteni a bírság közvetlen vagy a fizetési kötelezettség Európai Bizottság általi beszámítással történő teljesítéséről, és a közvetlen teljesítés időpontjáról”.

“Magyarország az Európai Unió felé irányuló tömeges és ellenőrizetlen illegális bevándorlással szemben folyamatosan és hatékonyan védte az Európai Unió külső és schengeni határait, biztosította a belső határellenőrzések nélküli schengeni térség zavartalan működését.

Brüsszel mintegy 2 milliárd euróval, azaz mintegy 800 milliárd forinttal tartozik Magyarországnak, ugyanis Magyarország ennyit költött 2015 óta határvédelemre” – tartalmazza a kormányrendelet.

“Ezekhez a terhekhez az Európai Unió érdemben nem járult hozzá, és a határait védő Magyarországgal szolidaritást nem vállalt” – teszik hozzá.

A rendelet emlékeztet: “Magyarországgal szemben az Európai Unió intézményei éppen a határok hatékony védelme miatt indítottak politikai támadásokat és politikailag motivált jogi eljárásokat”. 

Hirdetés

Felszólítás augusztus végi határidővel

Az elmarasztaló ítéletet 2024. június 13-án hirdette ki az EUB. A mostani kormányrendelet időzítése azért is fontos, mert – mint Gulyás Gergely mondta a Kormányinfón – Magyarország kapott felszólítást augusztus végi 45 napos határidővel.

Rétvári a 800 milliárdról –  nemzetközi jogi szakértők véleményezik

A kormány célja az, hogy a 200 millió eurós bírságot a Magyarországnak járó 800 milliárd forintból számíttassa le, így kompenzálva a határvédelem költségeit.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtotkára szerint Brüsszel azért bünteti Magyarországot egy példátlan mértékű bírsággal, mert az ország nem engedi be az illegális bevándorlókat, miközben jelentős összeget költött határvédelmi intézkedésekre az elmúlt években.

Az államttkár az MTI-t arról tájékoztatta: 

a kormány nemzetközi jogi szakértők bevonásával készül lépéseket tenni annak érdekében, hogy a határvédelemmel kapcsolatos költségeket Brüsszel elismerje és megtérítse. 

Megfizetjük-e a gigabírságot? Orbán aláírta a rendeletet: Brüsszel 800 milliárddal tartozik nekünk (atv.hu)