Rendkívüli! Titokzatos drónok jelentek meg Németország egén

Az elmúlt napokban több alkalommal is rejtélyes drónok jelentek meg egy észak-németországi üzemen kívüli atomerőmű felett. A helyi hatóságok vizsgálatot indítottak, és fokozott készültséget rendeltek el.

A Németország északi részén található Flensburgban az elmúlt hetekben rejtélyes dróntevékenységre figyeltek fel a hatóságok. Az incidensek különösen aggasztóak, mivel a drónok egy lezárt atomerőmű, valamint egy cseppfolyósított földgáz terminál és több vegyi üzem felett repültek – számolt be a Bild.

A Bild értesülései szerint augusztus 8-a óta több alkalommal is nagy sebességű drónokat láttak a térségben. A legutóbbi eset augusztus 20-án történt, amikor egy drón több mint 100 km/órás sebességgel repült az atomerőmű felett. A belső rendőrségi jelentés szerint a repüléstilalmi zónát többször is megsértették.

Augusztus 22-én újabb dróntevékenységet észleltek, ami miatt a schleswig-holsteini rendőrség fokozott készültséget rendelt el. 

Hirdetés

A különleges szolgálatok szerint elképzelhető, hogy a drónokat orosz ügynökök indították az Északi-tengeren tartózkodó hajókról, szabotázs céljából.

Orosz kapcsolat?

A hatóságok azt gyanítják, hogy Orlan-10 típusú drónokról lehet szó, amelyek akár 500-600 kilométeres hatótávolsággal és több mint 100 km/órás sebességgel rendelkeznek. Bernd Winterfeldt, Flensburg vezető ügyésze megerősítette a Bildnek, hogy „nyomozás van folyamatban, amely szabotázs tevékenység gyanújára irányul, különösen a Schleswig-Holstein kritikus infrastruktúrája felett történt dróntevékenységek ügyében.”

Az elmúlt hónapokban Németországban több kísérletet is jelentettek az infrastruktúra és a katonai létesítmények szabotálására. Emellett ismeretlen drónok figyelték az ukrán katonákat németországi kiképzésük során. Idén két német-orosz állampolgárt is letartóztattak, akik a gyanú szerint egy szabotázsakciót készítettek elő egy bajorországi amerikai támaszponton.

Hirdetés