Óriási baj van a nyugdíjakkal!

Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament elnöke szerint a szakértők egyetértenek abban, hogy az idei infláció valamivel 5 százalék fölé emelkedik, tehát nem éri el a 6 százalékot. Az év eleji nyugdíjemelés mértéke azonban még mindig kérdéses, mivel a kormány bejelentette, hogy a jövő évi költségvetést csak az amerikai elnökválasztás után terjeszti a parlament elé. A szakértő úgy véli, hogy ennek nincs közvetlen köze a magyar nyugdíjakhoz, inkább időhúzásnak tekinthető a csökkenő GDP és a költségvetési hiány miatt. Hozzátette: a következő év különösen érdekes lehet az idősek számára, mivel akkorra várható az új magyar nyugdíjtörvény elkészülése.

Bár sok nyugdíjas számított rá, úgy tűnik, hogy idén már nem kapják meg az emelést. Január elsejével 6 százalékkal növekedtek a nyugdíjak Magyarországon, hogy ellensúlyozzák a várható inflációt. Azonban a legfrissebb adatok alapján, mivel az idei áremelkedés nem haladja meg a kormány által előrejelzett mértéket, a nyugdíjak újabb emelése csak a következő évre várható – számolt be a Piac és Profit.

Milyen árak várhatóak? :

Egyetlen év alatt, 2023. júliusához viszonyítva

a cukor 46,3%-kal,
a liszt 12,4%-kal,
a sertéshús 10,7%-kal,
az étolaj 6,5%-kal,
a tej 4,8%-kal
lett drágább. Ha az árakat az egy hónappal korábbi, 2024. júniusi árakhoz viszonyítjuk, még keservesebb kép tárul elénk:

a liszt 38,1%-kal,
a cukor 13,9%-kal,
az étolaj 9%-kal,
a tej 6,8%-kal
lett drágább. Egyetlen hónap alatt! – mutat rá a szakértő.