Az ismert közgazdászprofesszor szerint nagy bajban a nyugdíjasok, leelőzte a bevételüket az áremelkedés

A harmadik legrosszabb az Európai Unióban a magyar inflációs adat. Júniusban átlagosan átlagosan 2,6 százalékkal nőttek az árak az Unióban, közben Magyarországon 3,6 tized százalékkal. Ennél csak Romániában és Belgiumban volt nagyobb a drágulás, az éves infláció mindkét országban meghaladta az 5 százalékot. Az ATV Híradó összeállítása. ADVERTISING

Az előző hónaphoz képest az infláció megállt – mondta Bod Péter Ákos közgazdász. aki hozzátette: bár a nyár nem rossz, de ez nem jelenti azt, hogy ez az év inflációmentes lesz.

„Mikor valaki azt mondja, hogy megállt az infláció, sőt visszatekintve 4 százalék alatt van egy év alatt, ez nem azt jelenti, hogy az árak esnek, bár néhány ár, hát a szezonális cikkek estek és ezért is nem ment fel az inflációs index, mert mondjuk a zöldség-gyümölcs egy kicsivel olcsóbb volt júniusban, mint májusban, az normális. A szolgáltatások drágultak, mégpedig nagyon kellemetlen , ha a cégek is emelgetik az áraikat – magyarázta az MNB volt elnöke.

A boltokban a tavalyi árakhoz képest változatos képet láthatunk. Az ATV Híradó stábja 2023 júliusában ugyanazokat a termékeket tette a kosárba, mint most és tapasztalataink szerint, míg a margarin, a sajt, a száraz tészta, a párizsi, a tojás, a tejföl ára csökkent, addig a tej, a paradicsom, az alma ára a tavalyihoz képest magasabb lett. A zöldség és gyümölcs drágulása a leginkább szembetűnő, már-már megfizethetetlenek a primőráruk.

Hirdetés

Az Eurostat összeállítása alapján a szegénységi küszöb alatt élő magyarok felének nem telik rendes ételre. 

A grafikon alapján is jól látható milyen magas a szegénységi küszöb alatt élők között azok aránya, akik nem engedhetnek meg maguknak minden második nap egy húsos, halas vagy vegetáriánus ételt.

Bod Péter Ákos erre azt mondta: „olyan családokról is szó van, amelyeknek nincs rendes bérjövedelme. Tehát az a tény, hogy mondjuk a minimálbér vagy a bérminimum, amit a szakképzett munkaerő kap, az egy dolog. A másik dolog az, hogy aki családi pótlékot kap, annak az értéke teljesen elveszett az elmúlt években. Aki nyugdíjból él, hát azért a nyugdíjakat leelőzte az áremelkedés”

A volt jegybankelnök szerint a bérek nőnek, viszont várhatóan a gazdasági szereplőkre kivetett új adókat hamarosan a lakosság érezheti majd az árakban. A megtakarítási adatok jelzik, hogy az emberek óvatosak. a fogyasztás egyelőre alig nő. Akinek pedig kicsi a jövedelme, az amiatt nem tud többet vásárolni.