Ön nyugdíjas? Tudta, hogy ez ingyenesen jár?

Számos nyugdíjas számára jellemző, hogy minden lehetséges módon igyekeznek takarékoskodni, és ez nem véletlen.
Átlagosan egy ügyfél havi körülbelül 3500 forintot fordít banki szolgáltatásokra, ami éves szinten nagyjából 42 ezer forintos kiadást jelent. A Bankmonitor most hasznos tanácsokat kínál arra, hogy hogyan lehet spórolni a bankszámla költségein. Ráadásul bemutatják, hogyan tudnak ingyen bankolni a nyugdíjasok.

Léteznek olyan bankszámlák, amelyek teljesen ingyenesek, nemcsak havi díjuk nincs, hanem a bankkártya használata, az elektronikus utalások, a csoportos beszedések és az állandó átutalási megbízások sem jelentenek pluszköltséget. Mindeközben a számlanyitásért a bank akár több tízezer forintos jóváírást is adhat. (Ez azt jelenti, hogy ha valaki számlát nyit és megfelel a meghatározott feltételeknek, a bank utólag pénzt fizet neki.
A teljesen ingyenes bankszámlákhoz általában előírás, hogy rendszeres, meghatározott összegű jóváírás érkezzen a számlára. Ez lehet jövedelem vagy csak külső forrásból érkező összeg. Az öregségi nyugdíj általában megfelelő, ha az összeg eléri a megadott értéket. Példák ismertetik, hogy melyik banknál mennyi jóváírás szükséges az ingyenességhez.

A példák alapján, az átlagos 192 625 forintos mediánnyugdíjjal és a 217 494 forintos átlagnyugdíjjal rendelkező nyugdíjasok számára az ingyenes számlák közül a CIB ECO és az UniCredit Partner Aktív Csomag a legvonzóbb választás. A 2,4 millió nyugdíjas túlnyomó többsége számára elérhető valamilyen ingyenes bankszámla, mivel a Központi Statisztikai Hivatal szerint 2023 januárjában csak 100 ezer nyugdíjasnak volt a járadéka kevesebb, mint 100 ezer forint. Körülbelül 730 ezren kaptak havonta 220 ezer forintot vagy annál többet, és 100 ezren pedig 400 ezer forintnál nagyobb összeget.