Figyelem! – Fontos változás a gyógyszertárakban!

.
Uncategorized Admin Monday 20th May 2024

Május 6-ával új fejezet nyílt a gyógyszertárak életében. Az a jogszabályváltozás, amely szerint a fiókgyógyszertárakban nem lesz kötelező a gyógyszerész jelenléte, sokak között vitát váltott ki. Ehelyett a szakasszisztens fogja vezetni a fiókpatikát, és a munkát távfelügyeletben is elláthatja. A változásra egyesek ellenszenvvel reagálnak, míg mások támogatják azt.

Tegnap hatályba lépett egy rendelet, ami kimondja, hogy a fiókgyógyszertárakban nem szükséges a gyógyszerész személyes jelenléte.
Itt vannak a részletek, hogy mire kell figyelni ezzel kapcsolatban:

A hivatalos rendelet:

4. § A közforgalmú, fiók- és kézigyógyszertárak, továbbá intézeti gyógyszertárak működési, szolgálati és nyilvántartási rendjéről szóló 41/2007. (IX. 19.) EüM rendelet (a továbbiakban: R2.) 3. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép, és a § a következő (2a)–(2c) bekezdéssel egészül ki:

„(2) A gyógyszertár működtetője a közforgalmú és a fiókgyógyszertárban ügyeleti, készenléti időben gyógyszerészi jelenlétet biztosítani köteles.

(2a) A gyógyszertár működtetője a közforgalmú gyógyszertár nyitvatartási idejében gyógyszerész személyes jelenlétét folyamatosan biztosítani köteles.

Hirdetés

(2b) A gyógyszertár működtetője a fiókgyógyszertár nyitvatartási idejében a (2c) bekezdésben foglaltak kivételével a gyógyszerészi jelenlétet úgy is biztosíthatja, hogy a gyógyszerész személyesen a fiókgyógyszertárban nincs jelen, azonban hír- vagy távközlési eszköz útján legfeljebb 15 percen belül elérhető, és az eszközön keresztül a gyógyszertári feladatokba távkapcsolat útján bevonható, mind a gyógyszertár alkalmazottja, mind a beteg részére felvilágosítást, irányítást, tájékoztatást ad (a továbbiakban együtt: távfelügyelet). Az ehhez szükséges személyi és technikai feltételek biztosítása a gyógyszertár működtetőjének feladata.

(2c) Gyógyszerész személyes jelenlétét kell biztosítania a fiókgyógyszertár működtetőjének, amennyiben a gyógyszertár

a) gyógyszer készítését, vizsgálatát,

b) fokozottan ellenőrzött szernek minősülő gyógyszerek tárolását és kiadását végzi.”

Hirdetés

m tudja biztosítani a személyes gyógyszerészi jelenlétet, és időszakosan egy szakasszisztens működteti a gyógyszertárat. Ennek köszönhetően ezeken a napokon sem szűnik meg a gyógyszerellátás az adott településen.” – mondta a szakember.

Az elmúlt években gazdasági okokból és a gyógyszerész-munkaerőhiány miatt egyre több vidéki kispatika kénytelen volt bezárni. Ennek a tendenciának az megállításához szükség volt egy olyan intézkedésre, amely biztosítja a gyógyszertárak fennmaradását és aktív szerepvállalását a lakosság ellátásában. Az új rendszer továbbra is biztosítja a gyógyszerész szakmai jelenlétét, azonban a változás az, hogy ezt már távközlési eszközök segítségével is meg lehet valósítani. Személyes jelenlét helyett a gyógyszertári szakasszisztensek látják el ezt a feladatot. Ez azt jelenti, hogy a betegek vagy a gyógyszertári személyzet telefonon vagy interneten keresztül is konzultálhatnak a gyógyszerésszel a gyógyszerek megfelelő alkalmazásával kapcsolatban. Fontos hangsúlyozni, hogy ez csak a fiókpatikák esetében lesz elérhető. – mondta a szakember. (HGYSZ)

VIA Index
Kiemelt kép: polomap

8.7 ezer Megosztás
.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s); })();