Pár perce jött a döbbenetes hír! Ha bankszámlára kapod a nyugdíjat, most figyelj!

A Magyar Államkincstár (MÁK) friss tájékoztatást adott a nyugdíjak bankszámlára történő utalásának igényléséről, kiemelve annak számos előnyét a hagyományos postai kifizetéssel szemben. Az új lehetőség segítségével a nyugdíjasok gyorsabban és biztonságosabban juthatnak hozzá jövedelmükhöz. Lássuk részletesen, mit kell tudni és tenni a bankszámlára történő átállással kapcsolatban!

Miért érdemes bankszámlára kérni a nyugdíjat? A bankszámlára történő nyugdíj-utalás számos előnnyel járhat a nyugdíjasok számára. Először is, a bankban elhelyezett pénzvagyonhoz mások nem férhetnek hozzá, így nagyobb biztonságban lesz a pénz. Másodsorban, az utalás azonnal megtörténik az esedékesség napján, míg a postai kifizetés esetén több napot kell várni. Hogyan lehet igényelni a bankszámlára történő nyugdíj-utalást? A nyugdíjasoknak írásban kell bejelenteniük a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságának, hogy bankszámlára kérik a nyugdíjukat. Fontos, hogy a bankszámla a nyugdíjas saját számlája vagy társtulajdonosa legyen. Az igénylést célszerű elektronikus úton, a magyarorszag.hu portálon keresztül előterjeszteni. Hol található a szükséges nyomtatvány?

A kitöltött nyomtatvány vagy az azonos adatokat tartalmazó levél postai úton a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságának címére küldhető, vagy személyesen is benyújtható a Budapest XIII. kerület, Váci út 73. alatti ügyfélszolgálaton. Mikor érdemes beadni az igénylést? Az igénylést célszerű minél előbb beadni, hogy minél hamarabb átállhasson a bankszámlás kifizetésre. Általában az átállás az azt követő hónaptól indul, de az átfutási idő attól függ, hogy a számlaszám bejelentésének feldolgozásakor a következő havi kifizetések számfejtése lezárult-e már. 2024-es Nyugdíjfolyósítási Dátumok: Az idei év nyugdíjfolyósítási dátumai változatlanok, többségében a hónap 12. napján történik az utalás. Kiemeltük azonban a rendkívüli hónapokat, amikor idén három hónapban érkezik korábban a nyugdíj azoknak, akik bankszámlára kérték az összeget:

Január 12. (péntek)Február 12. (hétfő) + 13. havi nyugdíjMárcius 12. (kedd)Április 12. (péntek)Május 10. (péntek)Június 12. (szerda)Július 12. (péntek)Augusztus 12. (hétfő)Szeptember 12. (csütörtök)Október 11. (péntek)November 12. (kedd) (esetleges korrekcióval, januárig visszamenőleg)December 3. (kedd)Azok, akik postán kapják a nyugdíjat, a Magyar Posta által kiadott kézbesítési naptárban meghatározott napon számíthatnak a nyugdíj érkezésére. Készüljünk fel időben és gondoskodjunk a kényelmes és biztonságos nyugdíjfolyósításról! Forrás

Hirdetés