Tóth Vera és párja állami támogatással nyitott kisboltot, de van egy bökkenő 

Nem a palkonyaiaknak megfelelő árkategóriában kínálja állítólag a termékeit az a falusi kisbolt, amelyet Tóth Veráék családi cége állami támogatással nyitott meg. A Momentum polgármesterjelöltje szerint a 39 millió forintból megvalósult gourmet üzlet mellett végül szüksége lett a településnek egy másik kisboltra is.

A Momentum állítása szerint a Magyar Falu Program keretén belül Tóth Vera és családja 39 milliót forintot kapott abból a célból, hogy Palkonyán – ahol Tóth és férje, Pauli Zoltán, helyi alapanyagokból dolgozó, “stílusos vidéki lakáséttermet” (PalKonyha néven) és panziót működtetnek – falusi kisboltot nyissanak. A videóból, amelyet Tompos Márton, a Momentum alelnöke és Deli Tamás Győző, a Momentum EP-listájának harmadik helyezettje készítettek, az derül ki, hogy a kisbolt valójában egy gourmet üzlet lett, ezért nem sikerült betöltenie azt a funkciót, amire eredetileg pályáztak vele, ugyanis magasabb árkategóriában, másfajta termékcsaládot kínálnak a polcokon, mint amihez a helyiek szoktak. Beck Engelbert, Palkonya momentumos polgármesterjelöltje szerint, így a faluban még egy kisboltot kellett nyitni, hogy a lakosság valahol ténylegesen be tudjon vásárolni.

A boltban “minden van, csak az nem, ami a helyi élethez alapvető szükséglet, ami egyébként a pályázat feltétele volt” – kommentálja Tompos.

Ugyanakkor az igazsághoz hozzátartozik, hogy az, hogy pontosan mi kapható Tóth Veráék üzletében, egyáltalán nem derül ki a videóból, a momentumosok nem mennek be a boltba, és feltűnően nem kérdezik meg a helyiek véleményét sem arról, hogy ők maguk egyébként mit szólnak hozzá. Egyedül Beck Engelbert beszél a “falu reakciójáról”.

Hirdetés

A Momentum nem tér ki arra, hogy pontosan hol találtak a 39 millió forintos támogatásra vonatkozó információt, ám a PalKonyha oldalán közzétett pályázati eredményeknél lehet látni, hogy 2021-ben a PalKonyha Speiz nevű üzlet fejlesztésére a tulajdonosok 37 millió forintot nyertek. Igényüket a támogatásra azzal indokolták, hogy “Palkonya településen a lakosság alapszükségleteit kielégítő szolgáltatások nem találhatóak meg, így például a napi fogyasztási cikket árusító üzlet és pékség”. Külön kiemelték, hogy a támogatási kérelmük benyújtásával éppen ezen hiányt szeretnék megszüntetni, illetve a térségben működő élelmiszert előállító termelőknek kívánnak segíteni termékeik népszerűsítésével, az üzletben való eladásával. Hozzátették, hogy a fejlesztés egy pékség és egy kávézó kialakítására is vonatkozna.

2023-ban a Magyar Falu Program keretén belül a palkonyai Pauli Consulting Kft. további 2,7 millió forint támogatást kapott.

Beck szerint alapvetően a Magyar Falu Programmal van a gond, mert ott, helyben kéne eldönteni, hogy az állami támogatást hol és hogyan lehetne felhasználni egy akkora, párszáz fős településen, mint a baranyai település.