Friss! Rejtélyes vírus terjed a magyar gyerekek között

Sok szülő számára teljesen ismeretlen a betegség.

Rekordsebességgel terjed hazánkban a gyerekek között a lepkehimlő, ám sok szülő egyáltalán nem ismeri a betegséget. A vírus ártalmatlan lefolyású, azonban van egy olyan csoport, melynek tagjaira komoly veszélyt jelent. 

„A lepkehimlő leginkább az óvodások betegsége, általában nem kísérik súlyos tünetek, a társadalom több mint fele átesik rajta kisebb korában. A fertőzést jelenleg nagyon sok magyar óvodás kapja el” 

– mondta az Infostartnak Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. A szakember kiemelte, hogy a betegséget az általa okozott jellegzetes kiütésről lehet felismerni, amelyek lepke alakzatban jelennek meg a fertőzött gyermek arcán.

A kiütések megjelenését hőemelkedés vagy láz előzheti meg a vírus betegségekre jellemző panaszok kíséretében, ám ezek sokszor elkerülik a szülők figyelmét.

Hirdetés

Hozzátette, a fertőzés hosszú lappangási idővel rendelkezik, így ha felbukkan egy közösségben, akkor gyakran minden, korábban immunitást még nem szerzett gyermeken végigvonul. A szülők sok esetben azt gondolják, hogy csak a szél csípte ki a gyermek arcát, esetleg csalánkiütések jelentek meg rajta.

A lepkehimlőt a gyermekek jellemzően egyszer kapják el, és általában gyógyszeres kezelés nélkül, néhány nap alatt elmúlik. 

Azonban fontos kiemelni, hogy a várandós nőknek kerülniük kell az érintkezést a fertőzöttekkel, ugyanis a terhesség első harmadában a betegség ödéma kialakulásához vezethet a magzatban, ami spontán vetélést okozhat.

atv