KIDERÜLT!! Orbán Viktor és Zelenszkij erről beszéltek Buenos Airesben

Argentina újonnan megválasztott elnökének beiktatási ünnepségén futott össze Orbán Viktor miniszterelnök és Zelenszkij ukrán elnök – ez derült ki egy X-en az NV ukrán média által megosztott videóból. Az EU-csúcs és Ukrajna EU-csatlakozása volt a téma. Zelenszkij annyit mondott, Orbánnal „nyíltan, köntörfalazás nélkül tárgyaltunk európai ügyekről.”

Buenos Airesben, Javier Milei elnök beiktatásán futott össze Orbán Viktor miniszterelnök és Zelenszkij ukrán elnök rövid, és rövid megbeszélgetést folytatott “az EU-s vezetők legfontosabb csúcstalálkozójának előestéjén” – derült ki egy, az X-en, az NV ukrán média által megosztott 21 másodperces videóból.hirdetés

Arról, hogy a december 14-15-ei EU-csúcson tervezik dönteni Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséröl, Orbán Viktor miniszterelnök ugyanakkor ellenzi a kérdés napirendre tűzését, és többször is elmondta, hogy Ukrajna nem teljesiti az ehhez támasztott követelményeket, többször írtunk, a legutóbbi cikkeket itt és itt olvashatja.

Az MTI kérdésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke elmondta: 

Hirdetés

Ukrajna EU-csatlakozása ügyében a magyar kormányfő jelezte az ukrán elnöknek, az Európai Unió tagállamai folyamatosan tárgyalnak a kérdésről.

Zelenszkij: európai ügyekről beszéltünk

„Beszéltem a magyar miniszterelnökkel, Orbán Viktorral. Nyíltan, köntörfalazás nélkül tárgyaltunk európai ügyekről”

– mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az X-re feltöltött videóüzenetében.

Az EU-csúcs előtt dönt-e a parlament az Ukrajna határozatról?

Hirdetés

A miniszterelnök Párizsban, mielőtt Macron elnök elnök meghívására az Élysée-palotában megbeszélést folytatott egy munkavacsorán a francia elnökkel Ukrajna EU-csatlakozásáról és uniós finanszírozásáról, interjút adott a Le Pointnak. Orbán Viktor ebben egyértelművé tette: megpróbálja meggyőzni a francia elnököt arról, hogy hallgassa meg az érveit, ugyanakkor ő is kíváncsi arra, miért teszi azt Franciaország, amit tesz.

„Nyilvánvaló, hogy nem adhatom fel az álláspontomat. Magyarországon a közvélemény több mint kétharmada ellenzi bármilyen tárgyalás megkezdését (Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásáról). A parlament teljesen ellenzi. A magyarok nem szeretnék, hogy ez megtörténjen. Minden tagállam szuverén joga, hogy saját véleményt alkosson” 

– közölte Orbán Viktor.

A miniszterelnök utalása – miszerint a magyar “parlament teljesen ellenzi”- a Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető nevével fémjelzett parlamenti határozati javaslatra utal, ami kimondja: Ukrajna nem teljesítette az uniós csatlakozás előfeltételeit, az EU bővítési politikájának objektív, teljesítményen alapuló folyamatnak kell maradnia, valamint amit Orbán Viktor már hivatalosan sürgetett az Európai Tanács elnökénél is: stratégiai vita szükséges az EU Ukrajna-politikájának valamennyi eleméről.

A Kocsis – Simicskó határozati javaslat szerint a stratégiai vita előtt az Európai Bizottság javaslata Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről “előkészítetlen, következetlen”, nincs tekintettel az alapvető magyar érdekekre.

A parlamenti e heti előzetes napirend szerint szerdán – azaz az EU-csúcs előtt egy nappal – már zárószavazás is lesz Ukrajna-határozatról az Országgyűlésben, míg a parlamenti honlapon a decemberi ülésterv csak általános vitát jelez.

Az Ukrajna-határozati javaslat parlamenti megszavazása ugyanakkor az EU-csúcs előtt rendkívüli jelentőséggel bír, mert azt is kimondja: 

az Országgyűlés felhívja a Kormányt, hogy a fenti álláspontot képviselje az Európai Tanácsban és az Európai Unió intézményeiben az Ukrajna csatlakozási folyamatával kapcsolatos döntések során.

Ez azt is jelenti, hogy az Ukrajna-határozat nem csak hivatkozási alapot, “erőt” jelent csütörtökön az EU-csúcson Orbán Viktor számára, hanem azt is, hogy a miniszterelnök “kötött mandátummal” érkezik Brüsszelbe.

Az EU-csúcs előzetes napirendjén ugyanakkor még mindig ott szerepel Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásának a kérdése, ahogy az EU-s büdzsé módosítása is 100 milliárddal – amiből 50 milliárdot szánnak Ukrajnának. Ezt Orbán Viktor szintén nem támogatja.

Visszatérve Buenos Airesre, és a rögtönzött Orbán-Zelenszkij találkozóra: vasárnap Rogán Antal államtitkára, Dömötör Csaba arra, hogy Kijevben az ukrán parlament már elfogadta az új nyelvtörvényt az utolsó pillanatban, az államtitkár azt mondta: ez pozitív lépés, de a magyar fenntartásokra, kérdésekre Ukrajna EU-csatlakozását illetően még nem kaptak választ.

Az államtitkár a Vasárnapi Újságban a következőket sorolta:

  • semmilyen hivatalos választ nem adnak arra, hogy Magyarország számára mennyibe kerül Ukrajna EU-tagsága, akár nettó befizetők is lehetünk
  • Ukrajna a legnagyobb mezőgazdasági termelő országgá válna az Unióban, ezzel megelőzné Franciaországot is, ezzel minden államban 20 százalékkal csökkenne az agrártámogatások nagyságrendje azzal, hogy Ukrajna az EU legnagyobb mezőgazdasági termelőjévé válna.
  • a magyar alkotmányos rendelkezések a génmódosított termékekkel szemben foglalnak állást. – az európai mezőgazdászok helyett a „egy behemót” – sokszor tengerentúli tulajdonban lévő – ukrajnai agrárvállalatok érdekeit szolgálná Ukrajna EU-csatlakozása, nem tisztázott az sem, hogy a rendkívül nehéz helyzetbe kerülő uniós gazdákat miként kompenzálnák.

S hogy a kép milyen összetett, jelzi: még az EU-csúcs előtt, várhatóan december 13-án újabb 10 milliárdos tétel feloldásáról dönthet írásos eljárás keretében az Európai Bizottság. Kérdés, hogy működik-e az “egyidejűség” a héten, amikor a Brüsszel, illetve az Orbán-kormány számára fontos, nagy döntések időben közel esnek egymáshoz. 

forrás