Kihirdették a rendeletet, ilyen változások jönnek a benzinkutakon

Magyarország benzinkutakat üzemeltetők és autósok számára hír érkezett, mely jelentős változásokat hoz az üzemanyag-értékesítő iparágban.

A kormány csütörtökön bejelentette egy rendelet elfogadását, mely értelmében 2024-től jelentősen megváltoznak a benzinkutakat terhelő adók és különadók.

A legfontosabb változás az, hogy a legnagyobb bevételű benzinkutak terhe egy friss kormányrendelet hatására 2024-től másfél százalékkal csökken. Ugyanakkor a kisebb benzinkutaknak jelentős terhet jelent majd a különadó, hiszen minden benzinkútnak egységesen 3 százalékos különadót kell majd fizetnie, leszámítva a legkisebb töltőállomásokat.

A változások alapján az évi 500 millió és 30 milliárd forint közötti nettó árbevételű benzinkutak jövőre a mostani 0,15 százalék helyett hússzorosát, vagyis 3 százalékot kell majd fizetniük extraprofitadóként. A 30 milliárd és 100 milliárd közötti adóalapú benzinkutak pedig az eddigi 1 százalék tripláját, vagyis 3 százalékot fizetnek majd.( Friss hírekért kattints ide!)

Azonban az 100 milliárd forintnál nagyobb forgalmú benzinkutak terhe pontosan csökken, az eddigi 4,5 százalék helyett csak másfél százalékot kell majd fizetniük.

Hirdetés

Ez a rendelet számottevően megváltoztatja a hazai benzinkutak jövőjét, különösen a kisebb üzemeltetők számára. Ezek a változások a mintegy 700 kis benzinkútnak jelentős terhet rónak majd, amelyek vidéki területeken jelentős forgalmat bonyolítanak a lakosság számára.

A kisebb benzinkutak alacsonyabb költségeken üzemeltek eddig, lehetővé téve az üzemanyag olcsóbb értékesítését. Az alacsonyabb árak voltak azok, amelyek vonzóvá tették számukra a vevőkörüket, és ezzel versenyelőnyben tartották őket a nagyobb üzemeltetőkkel szemben.

Az ágazatban tevékenykedőknek tehát komolyan kell átértékelniük üzleti terveiket és elszámolniuk a költségeiket, mivel a kis benzinkutak jövője a friss rendelet alapján kérdésessé vált. Ugyanakkor a nagyobb társaságoknak a csökkenő teher miatt már alacsonyabb árréssel is versenyképesek lehetnek, így javulhat a helyzetük a piacon.

Ezek a változások ismételten rámutatnak a kormány adópolitikájának és az üzemanyagiparban betöltött szerepének fontosságára. A döntések hatásai nemcsak az üzemeltetőket, hanem az autósokat is érintik, akiknek az üzemanyagárakban is változásokra lehet számítani a következő években.

Hirdetés