Itt a rossz hír! Visszatért a rettegett betegség Magyarországra

Közzétette a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztálya a hazai járványügyi helyzetről szóló legfrissebb, október 9-es és 15-e közötti időszakra szóló tájékoztatóját, amelyből többek között az is kiderült, hogy ismét van majomhimlős beteg az országban – szúrta ki a 24.hu.

A jelentés szerint egy 32 éves magyar férfibeteg szexuális úton fertőződött, az eset hazai eredetű. A klinikai diagnózist a laboratóriumi vizsgálatok alátámasztották.

Továbbá közölték, hogy a héten tömeges, közösségi gastroenteritis-járványról nem érkezett jelentés. 

Egy hazai eredetű nyugat-nílusi láz megbetegedést is diagnosztizáltak. A megbetegedést Békés vármegyéből jelentették.

Hirdetés

Kiderült az is, hogy az adott héten három importált malária megbetegedést jelentettek. Egy Magyarországon élő, 30 éves nigériai származású férfi és tizenöt hónapos gyermeke betegedett meg. A lappangási időben Nigériában jártak családlátogatáson. Mindkét betegnél a tünetek hátterében a Plasmodium falciparum kórokozó állt. A harmadik beteg egy 55 éves magyar férfi, akinél a parazitológiai vizsgálatok szintén a Plasmodium falciparum kóroki szerepét igazolták. A beteg az inkubációs időben Pápua-Új Guineában és Indonéziában járt.

forrás