18 éve végeztek a horgosi családdal

2005.január 24-én mindössze 10 perc alatt végezték ki a Szalma család hat tagját. Az elkövetők még mindig szabadlábon, a bűncselekményt azóta sem oldották meg, bár több elmélet is született, hogy mi állhatott a tragédia hátterében.

A Szalma családot 18 évvel ezelőtt gyilkolták meg, a család legfiatalabb tagjait sem kímélték az elkövetők. Sok elmélet született arról, hogy mi vezetett a család kivégzéséhez, van, aki szerint vagyon volt a dologban, azonban sem az okot nem derítették ki, sem a támadókat nem sikerült felelősségre vonni a mai napig sem. A borzalmas bűncselekmény 2005. január 24-én történt, és csak egy héttel később, február 1-jén találták meg a családtagok holttestét.

A bűncselekményben a Szalma család három generációja hunyt el, a nagyszülők, József (69) és felesége Jolán (64), fiuk Nándor (40),annak felesége, Nelli (34), valamint két gyermekük, Dávid (13) és Betti hunyt el (9). A mészárlás két családi házban történt, amely ugyanabban az udvarban helyezkedik el, a Szegedi úton, Horgoson, a média akkor megírta, hogy a bűncselekmény 10 perc alatt zajlott le. Az esetre úgy derült fény, hogy miután Betti napokig nem jelent meg az iskolában, a tanárnő megpróbált kapcsolatba lépni a családdal, és felhívta a nagyapát is. Ezt követően a tanárnő elindult a család házához, ám ott a kaput zárva találta. Különösnek vélte a csendet, és a zárt kapukat, hiszen a család sosem zárta az ajtót, ezért rendőrt hívott.

Ekkor derült fény a bűncselekményre

A kislány holttestét a szobában, bátyja, Dávid testét pedig a fürdőszobában volt. Szüleiket, Nándort és Nellit az étkezőben és a hálószobában találták meg, mindenkin lövésnyomok voltak.

Hirdetés

Nándor szülei a másik házban éltek, József, és Jolán is halott volt. A bizonyítékok alapján Jolán a konyhában, míg József egy karosszékben ült. A nyomozás során megállapították, hogy több támadó is lehetett, és nem kizárt, hogy régebb óta készültek a bűncselekményre.

Amint azt a média akkoriban megírta, a belgrádi Szervezett Bűnözés Elleni Különleges Ügyészség és az akkori Szabadkai Kerületi Ügyészség azt állította, hogy a hattagú családot egy önérdekből szervezett bűnözői csoport végezhette ki.

A gyilkosokat azonban a mai napig nem sikerült megtalálni, kilétük ismeretlen. Feltételezések szerint több ezer embert kérdeztek meg a bűncselekmény nyomozása során, de ezek egyike sem járult hozzá a bűncselekmény felgöngyölítéséhez.

A vagyon állhat a háttérben?

A bűncselekmény indítékáról évek óta beszélnek, egyes elméletek szerint gyémántok miatt végezhették ki a családot, mások szerint kétes ügyekbe keveredett a családfő. A nyomozás kezdete óta azt feltételezte a rendőrség, hogy vagyonról lehetett szó, tekintettel arra, hogy a meggyilkolt család tehetős volt. Néhány évvel a bűncselekmény után olyan információk láttak napvilágot, hogy a család gyémántokat rejtett el a házban, valamint értékes ékszereket is.

Hirdetés

A családnak a horgosi ház mellett volt egy ingatlana Domaszéken, Magyarországon, valamint Horgoson gyümölcsösük is volt, ahol almát és őszibarackot termeltek. Ezen kívül több személyautó, egy kisteherautó, teherautó, traktor és egyéb mezőgazdasági gépek képezték a család vagyonát. A szomszédok szerint a család visszavonultan élt, keveset veszekedtek, vagy panaszkodtak.

Az elkövetőket 18 éve keresik.

A Szalma család egy része, Nova.rs