Mégsem úgy történt Suhajda Szilárd tragédiája, ahogy azt hittük? Újabb részletek derültek ki a hegymászó utolsó napjáról – fotó

Noha Suhajda Szilárd halála után sokan úgy tartották, hogy a csúcs körül a sok mászó miatt kialakult torlódás lassíthatta le végzetesen a magyar alpinistát, most megdőlt ez az elmélet: egy Ben Ferrer nevű mászó, aki az utolsó képet készítette Suhajdáról, egészen más körülményekről számolt be.

– Valószínűleg aznap a szezon legjobb körülményei voltak a csúcsra, meleg volt, kevés ember tartózkodott a hegyen, és nem volt felhő vagy szél – mondta Ferrer az Explorersweb nevű szakportálnak.

A férfi egyébként pár mondatot még váltott is Szilárddal.

– Megkérdezte az Erkély (a csúcsra vezető út egyik része – a szerk.) magasságát. Elég fáradtnak tűnt, ezért tévesen feltételeztem, hogy tudatta csapatával a helyzetét. Megkérdeztem, hogy van, és ő csak annyit válaszolt: „Rendben”.

Hirdetés
Ben Ferrer fotója Szilárdról, ahogy az Erkély közelében ül

Szilárd egyébként valamivel később még találkozott Elia Saikalyval, aki ugyan megpróbált beszélni vele, de a magyar mászó akkor már nem válaszolt. Ahogy Saikaly mondta, nagyon eltökéltnek tűnt, lassan, de töretlenül haladt előre, mintha „más anyagból gyúrták volna”. Így valószínűleg Ben Ferrer volt az utolsó, aki még beszélt Suhajda Szilárddal, mielőtt elragadta volna őt a hegy.

blikk