ITT a vége! Döntött a bíróság! Ebbe a zárkába vonulhat be Galambos Lajos. Megvan az új dátum is! Ezen sokan lefognak döbbenni:

Három hete, február 15-én kellett volna bevonulnia a kecskeméti börtönbe Galambos Lajosnak, akit három év hat hónap szabadságvesztésre büntettek gáz-, víz- és áramlopási ügye miatt. A zenész azonban betegségére hivatkozva nem vonult be, s azért harcolt, hogy elkerülhesse a bebörtönzést. Mára minden reménye elveszett. Lapértesülés szerint Budaörsi Járásbíróság elbírálta és február 28-án hozott határozatában elutasította a kérelmet, mivel annak törvényes oka nem áll fenn, így a halasztás nem engedélyezhető. A bíróság döntése nem végleges, az ellen fellebbezésnek van helye, azonban ez a börtönbüntetés megkezdésére halasztó hatállyal nem bír. A Kecskeméti börtön egységesen parkettásként él a köztudatban, egyfajta luxusraboknak fenntartott “pihenőhelyként” gondolunk rá. Ez igaz is, meg nem is. Ugyanis van nívós része is, ám az a Wéber Ade utcában van, és ott csakis olyanok tölthetik le szabadságvesztésük idejét, akik enyhébb bűncselekményt követtek el.

Ám Lajcsi nem ide kapott behívót. Ő a Bács-Kiskun Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet belvárosi intézményébe kapott behívót – ahol a foglyok egyáltalán nem – börtönszinten – luxuskörülmények között élnek. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságe kifejezetten fontosnak ítélte tisztázni a félreértést, s megmutatni, hogy milyenek a valós körülmények. Ezt írták – A hazai börtönökben nincsen semmilyen kivételezés, a fogvatartottakra a jogszabályokban megállapított, azonos jogok és kötelezettségek vonatkoznak. A kecskeméti börtön egy teljesen közepes állapotű büntetés-végrehajtási intézet, amelynek II. számú objektuma 1995-ben nyitotta meg kapuit egy régi szovjet laktanya helyén. Az objektum olyannyira nem sorolható a legújabb és legmodernebb intézetek közé, hogy az itt fogvatartottak zárkáiban nincsenek kialakítva saját mellékhelyiségek és mosdók, nem úgy, mint a később épült vagy felújított börtöneinkben. A kecskeméti börtön működésének egyetlen különlegessége, hogy 2002-től itt működik az anya-gyermek részleg, ahol 20 börtönben lévő anya helyezhető el gyermeke egyéves koráig.

Hirdetés

Egyéb tekintetben az intézet ugyanolyan szabályok, működési elvek és szakmai protokollok alapján működik, mint bármelyik más hazai börtön; a vonatkozó jogszabályokban rögzített, azonos jogok és kötelezettségek illetik meg a hazai büntetés-végrehajtási intézetekben elhelyezett valamennyi fogvatartottat.

  Fotó: BVOP. Forrás/Forrás