ITT a kormány szombati rendkívüli bejelentése!

„Mit, miért tesz a kormány?” címmel tart Kormányinfót szombat délután egy órakor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Gulyás Gergely azzal kezdte a Kormányinfót, hogy foglalkoztak a háború kérdésével, gazdasági ügyekkel és gyermekvédelemmel is a kormányülésen. A tizedik szankciós csomagot ma fogadja el a Tanács, a háború pedig egy éve tart, a kormány azt látja, hogy Európa sodródik a háború felé, Magyarországra is egyre nagyobb nyomás nehezedik. A kormány álláspontja, hogy a magyar érdek továbbra is változatlan: kimaradni a háborúból.

Gulyás Gergely leszögezte, nem változik a magyar álláspont, nem szállítunk fegyvereket és mielőbbi tűzszünetet, béketárgyalásokat sürgetnek. Az az álláspontjuk sem változott, hogy a háborúért a felelősség Oroszországot terheli. A kormány Ukrajnát segíti anyagilag és humanitárius eszközökkel is. Továbbra is menekültnek tartják azt, aki az első biztonságos országban keres menedéket, ezért fogadják Ukrajnából a menekülteket, gondoskodnak róluk és megkapják a szükséges ellátást.

A háború további menetével kapcsolatban ismert az álláspontjuk, meggyőződésük, hogy csak vesztesek lesznek, senki nem tud nyerni, és felfoghatatlan a pusztítás. Azt is látják, hogy a világban több józan hang van, Novák Katalin az Egyesült Államok elnökével találkozott másik nyolc államfővel együtt, a kínaiak is nyilvánosságra hoztak egy béketervet, ami lehetséges alap a tárgyalásokhoz. Ha NATO-tagországok vesznek részt a háborúban, az a harmadik világháború kitörésével fenyeget, ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a háború ne eszkalálódjon.

Gulyás Gergely a gazdasági helyzetről elmondta, jó hírei vannak: 4,7 millióan dolgoznak, 46 ezerrel többen, mint 1 évvel ezelőtt, ez a magyar gazdaság erejét mutatja, miközben emelkedtek az energiaárak. Drámai a szankciók hatása az árakra. A családokat és a nyugdíjasokat továbbra is védik a rezsicsökkentéssel, támogatásokkal ösztönzik a beruházásokat.

A költségvetési egyensúlyt fent kell tartani, a választási évben hiányt csökkentettek, idén is cél, hogy a 3,9 százalékos hiánycélt betartsák, ehhez szükség van extra bevételekre, vagyis az extraprofitadót fenntartják. A kormány azonban készen áll arra, hogy tárgyaljon az érintett nagy cégekkel a befizetés módjáról.

Gulyás Gergely: Két ütemben jelentős ápolói béremelést hajtunk végre

Gulyás Gergely az egészségügyön belüli bérfeszültségre vonatkozó kérdésre leszögezte, hogy két ütemben jelenetős ápolói béremelést hajtanak végre.

Gulyás Gergely reméli, hogy már idén lezárható a reptérvásárlás

Gulyás Gergely a reptérvásárlásról elmondta, hogy a szándékuk évtizedek óta változatlan, folynak a tárgyalások, reméli, hogy az idei évben akár az adás-vétel le is zárható. Ha így lesz, teljeskörű tájékoztatást adnak.

Hirdetés

Gulyás Gergely: Minél távolabb vagyunk az orosz határoktól, annál jobb

Kérdésre Gulyás Gergely elmondta: Magyarország minél távolabb van az orosz határoktól, annál jobb.

A Fidesz és a KDNP kihelyezett frakcióülésén a sajtóhírek szerint Orbán Viktor a háborúval összefüggésben ellenfélnek a Biden-adminisztrációt is. Kocsis Máté kérdésre csütörtökön azt válaszolta: mindenkit ellenfélnek tartanak, aki rá akarja venni az országot arra, hogy belesodródjon a háborúba.

Gulyás Gergely viszont a Kormányinfón azt mondta, hogy nem kommentál találgatásokat.

Mikor utazik Orbán Viktor Kijevbe?

Szijjártó Péter azt mondta, hogy meghívás van, a technikai egyeztetés zajlik arról, hogy Orbán Viktor Kijevbe menjen. Mikor válik időszerűvé a látogatás?

Hirdetés

Gulyás Gergely azt mondta: Magyarország olyan nemzetközi találkozókra törekszik, amelyekből mindkét fél profitálhat. Ukrajnával az a problémája a kormánynak, hogy az ukrán nyelvtörvény durván sérti a magyar érdekeket. Arról is beszélt, hogy a tárgyalások előkészítésénél erről is szó lehet.



További szigorítás jön a gyermekvédelemben

Gulyás Gergely a gyermekvédelmi ügyekről elmondta, egy konkrét eset volt, ami ismét a figyelem középpontjába állította ezt a kérdést, a miniszter szerint nem maradhat következmények nélkül egy ilyen eset sem. Orbán Viktor találkozott Pintér Sándorral, Gulyás Gergely elárulta: a tankerület korábbi vezetője kapott bejelentést az ügyben szereplő férfival kapcsolatban egy fesztivállal összefüggésben.

A miniszter kitért arra is, a növekedés évről évre folyamatos a hasonló bűncselekmények számában. Úgy gondolják, hogy a gyermekvédelem az egyik legfontosabb kérdés. Gulyás Gergely kiemelte, hogy példátlanul sokan támogatták az ügyet a népszavazáson.

A hatóságokat a belügyminiszter utasította, hogy minden ilyen esetben gyors, alapos vizsgálatot folytassanak. A további szigorítás a kormánypárti frakciók feladata.

Forrás