Most érkezett a rossz hír a 13. havi nyugdíjakról

A héten a korábbiaknál magasabb összegeket kapnak a nyugdíjasok. Szakértők mégis azt mondják, változtatni kellene a rendszeren, mert nagyon sok idős ember nyugdíja a 100 ezer forintot sem éri el.

Idén jóval többet kell költeniük élelmiszerre és háztartási energiára, mint két évvel ezelőtt, a nyugdíjas fogyasztói kosarat viszont még mindig az akkori adatok alapján számítják. Az ATV Híradó riportja.

,,Úgy, ahogy az idén, jövőre is meg fogja kapni minden nyugdíjas a 13. havi nyugdíjat” – ezt Orbán Viktor 2022 októberében jelentette be. Ma Magyarországon jelenleg 2 millió korbetöltött nyugdíjas él és körülbelül félmillióan vannak azok, akik szintén nyugdíjat vagy nyugdíjszerű ellátást kapnak. A miniszterelnök által bejelentett 13. havi nyugdíjra azonban Karácsony Mihály szerint szerencsésebb lenne más elnevezést használni.



,Ennek nincsen köze a nyugdíjszámításnak, ez nem is épül bele a nyugdíjba, tehát az tévedés, hogy ezzel megemelik a nyugdíjat, nem, ez nem képezi későbbiekben a nyugdíjszámítás alapját, hanem ez egy egy évre szóló juttatás” – nyilatkozta Híradónknak az az Országos Nyugdíjasparlament Egyesület elnöke.

Farkas András szakértő azt mondta, éves hatását tekintve nagyjából nyolc százalékos további nyugdíjemeléssel ér föl a 13. havi juttatás. A szakértő emlékeztetett a nyugdíjas fogyasztói kosarat a két évvel korábbi adatok alapján számolják.

EGY MAI NYUGDÍJASNAK, AKÁRMEKKORA IS A NYUGDÍJA, ANNAK MA MÁR TÖBB, MINT A FELÉT ELKÖLTI ÉLELMISZERRE. A MÉRÉSEK SZERINT A KÉT ÉVVEL EZELŐTTINÉL CSAK A 30 SZÁZALÉKÁT KÖLTÖTTÉK EL ÉLELMISZERRE. AZTÁN KÖZBEN, HOGY MEGUGROTT AZ ENERGIAÁR IS HATVAN HAT SZÁZALÉKKAL MOST A LEGUTOLSÓ MÉRÉSEK SZERINT, EZ NYILVÁNVALÓAN ÚJRA CSAK AZT JELENTI, HOGY A NYUGDÍJAK EGYRE NAGYOBB RÉSZÉT A HÁZTARTÁSI ENERGIÁRA KÖLTIK EL A NYUGDÍJASOK ÉS ÍGY MÁR MINDJÁRT NEM ANNYIRA SZÉP A KÉP

– magyarázta Farkas András, hozzátéve, hogy azok vannak a legnehezebb helyzetben, akiknek a nyugdíja vagy ellátása még a 100 ezer forintot sem éri el. Ez a szám nagyjából 300 ezerre tehető. A szakértő szerint a nyugdíjemelési rendszerbe különleges szolidaritási emelési konstrukció kellene, ugyanis ők azok, akik semmiképp nem tudnak lépést tartani az árakkal.



A Híradónknak nyilatkozó szakértő emlékeztetett: decemberben a kormány még az előtt bejelentette a 15 százalékos nyugdíjemelést, hogy kijött volna a Magyar Nemzeti Bank jövőévi költségvetése. Az MNB végül 15-19,5 fél százalékos inflációt prognosztizált az idei évre.

Hirdetés

HA ÚGY VESSZÜK, HOGY ENNEK AZ ALSÓ SÁVJA TELJESÜL, AKKOR MEGFELELŐ EZ A NYUGDÍJEMELÉS, TEHÁT AKKOR ELENGEDŐ LESZ A 15 SZÁZALÉK. DE HOGYHA NEM LENNE, ÉS ERRE AZÉRT SAJNOS VAN ESÉLY, AKKOR PEDIG ÉV KÖZBEN UTÓLAGOS NYUGDÍJKORREKCIÓ GYANÁNT FOGNAK KAPNI AZ IDŐSEK VISSZAMENŐLEGES EMELÉSEKET, PONT ANNAK ÉRDEKÉBEN, HOGY VÉGÜL AZ ELLÁTÁSUKNAK A TELJES MÉRTÉKE LEFEDJE AZ INFLÁCIÓ TÉNYLEGES ALAKULÁSÁT




– tette hozzá Farkas András. Idén három nappal korábban kézhez kaphatják az összegeket azok, akik postai úton kérték. Akik pedig bankszámlán kapják a juttatást minden hónapban, részükre 10-én, pénteken érkezik majd az utalás.- írja az atv.hu