Most már biztos, hogy a 11 éves kisfiú, Till Tamás holtteste került elő. További részletek is kiderültek:

Valóban a 24 évvel ezelőtt eltűnt Till Tamás csontvázát találták meg a rendőrök egy hónappal ezelőtt egy bajai tanya melléképületében a DNS-vizsgálat eredménye szerint. A kisfiú szülei közel negyed évszázadon keresztül reménykedtek abban, hogy gyermekük élve kerül elő. Noha a rendőrök már értesítették őket, de a dokumentumokat még nem mutatták meg nekik.

Till Tamás kerékpárral indult lovagolni 2000 gyermeknapján. Soha többé nem tért haza. A 11 évesen eltűnt kisfiú édesapja heteken keresztül szüntelenül járta az utcákat, és saját kezűleg szerkesztett plakátokat ragasztott ki Baján mindenfelé, melyen mindenkit arra kért, hogy ha tud valamit a fiáról, jelezze. Senki nem jelentkezett. Az csupán idén nyáron derült ki, hogy többen is voltak, akik rendelkeztek információval, és bizonyára látták is az aggódó szülő felhívását, de nem szólalt meg a lelkiismeretük. A rendőrség egy állampolgári bejelentés alapján kiszállt egy bajai telekre, melynek melléképületében, a beton alatt egy gyermek földi maradványaira bukkantak. 

Doglottaktak_Baja_TillTamas_05, Till Tamás
A 11 éves Till Tamás holtan került elő Fotó: Ujvári Sándor / Mediaworks Archív

Az ingatlan 24 évvel ezelőtt az azóta öngyilkosságot elkövetett W. József esztergályosé volt. A férfi annak idején megkért két intézetben nevelkedő fiút, hogy segítsenek a „problémája megoldásában”, vagyis egy zsákot ássanak el és fedjenek le betonnal. A fiatalok nyilván rájöttek, hogy egy halottat kell eltüntetniük, de az idős mester megfenyegette őket. A két tinédzser egyike egyébként azóta szintén öngyilkos lett.

maradványok előkerülésekor a rendőrség bejelentette, hogy nagy valószínűséggel Till Tamás csontvázát találták meg, de ezt teljes bizonyossággal csak a DNS-minták elemzése után jelenthetik ki. A hosszas vizsgálat során kétséget kizáróan megállapították, hogy a csontban talált DNS és a szülők DNS-e között kimutatható az azonosság. Ezt rendőrség ma sajtótájékoztatón is bejelentette.

Hirdetés

A szülők többször is nyilatkoztak lapunknak. A 24 év alatt végig azt mondták, hogy bíznak benne, hogy Tamás egy nap hazatér. Az álláspontjukat az egy hónappal ezelőtti fejlemények hatására sem változtatták meg. Ma ismét elértük a szülőket.

2024.08.01
Till Mátyás / Till Tamás apukája
Mátyás várja a rendőrségi dokumentumokat Fotó: Markovics Gábor  / Bors

Értesültünk a sajtótájékoztatóról, de a rendőrök csak holnap hozzák el nekünk a dokumentumokat. Addig pedig nem tudunk mit mondani, a fiunk halálával kapcsolatban, mert nagyon sok a kérdés

 – fogalmazott Till Mátyás, és hozzátette: ők is elmehetnének a rendőrségre, hogy hamarabb megnézzék a papírokat, de a felesége kerekesszékes, és csupán a házon belül, egy háromlábú bottal tud egy keveset mozogni, így nem kelnek útra.

A rendőrség honlapján egyébként 24 év után ma már nem szerepel Till Tamás az eltűnés miatt körözöttek listáján. 

Hirdetés