Hatalmas bajban a Balaton környéke

Csak két helyen van ügyelet a Balatonnál, pedig több önkormányzat is beszállna az ellátásba – közölte a hirbalaton.hu. Az OMSZ cáfolja a hírt.

Noha nyáron jelentősen megnő a lakosságszám a tónál és az önkormányzatok is nyitottak lennének egy költségesebb, de a turisták igényeit is lefedő megoldásra az új ügyeleti rendszerben, ennek ellenére csak két helyen lesz nyári orvosi ügyelet a Balatonon – írja a hirbalaton.hu

A sonline.hu által megkérdezett polgármesterek is megerősítették azt a sajtóértesülést, hogy a szezon idejére sem változik a már november óta érvényben lévő ügyeleti rendszer a Balatonnál. Hosszú évtizedeken át – amíg az önkormányzatok maguk szervezték az ügyeletet – utazó orvosok, többletlétszám állt készenlétben a szezonban arra az esetre, ha az üdülőknek orvoshoz kellett fordulniuk kisebb-nagyobb problémáikkal a nyaralás idején.

November óta az Országos Mentőszolgálat szervezi az ügyeletet, ami hétköznap 16 és 22 óra, hétvégén 8 és 14 óra között fogadja a betegek jelzéseit. A Balaton-parton két településen – Siófokon és Balatonbogláron – van ügyelet, ez a nyári időszakban sem fog megváltozni. Bogláron a rendelőintézet épületében biztosítanak helyet az ügyeletnek, ahogyan azt a betegek megszokhatták. Arról azonban nincs hivatalos információja Balázs Lajos főorvosnak, a Török Sándor Egészségügyi Központ vezetőjének, hogy az ügyeleti időt tervezi-e a mentőszolgálat kibővíteni a szezonban. Ennek a legtöbb polgármester örülne.

Hirdetés

Holovits Huba balatonföldvári polgármester elmondta: a városvezetés hajlandó lenne költeni arra, hogy mindenki megkapja a szükséges ellátást a nyári időszakban is.

Frissítés: Cáfol a mentőszolgálat

Az atv.hu-nak küldött levelében az Országos Mentőszolgálat cáfolja a fentieket. 

Azt írják: a nyári időszakban a balatoni mentőellátást és az ügyeleti ellátást egyaránt megerősítik.

„A Balaton környéki ügyeleti ellátás megerősítése során június hónap második felétől Balatonbogláron az ügyelet éjszaka és hétvégén is működni fog, Siófokon és Balatonfüreden pedig megnöveljük a betegellátó kapacitást annak érdekében, hogy a betegek az ügyeleti ellátóhelyen jelentős várakozás nélkül kaphassanak ellátást” – sorolják.

Június elsejétől továbbá a vegyes ügyeleti ellátóhelyük mellett hétvégente dedikáltan gyermekügyeleti ellátóhelyet is indítottak Keszthelyen. A 1830-as telefonszám a teljes ügyeleti időszakban működik, szükség esetén a beteghez ügyeleti kocsit, illetve akár azonnal mentőautót, vagy mentőhelikoptert riasztanak.

Hirdetés

„Az ügyeleti ellátás megerősítésével párhuzamosan a Balaton környéki mentőellátást is megerősítjük, a mentési infrastruktúra (Balatonalmádi, Fonyód, Balatonlelle, Siófok, Balatonfüred, Balatonvilágos, Keszthely), valamint a megerősített szolgálatban lévő bajtársaink is védőhálót jelentenek a nyaralóövezetben alapellátási ügyelethez forduló betegek számára” – írták meg portálunknak.

Hangsúlyozzák: az Országos Mentőszolgálat, mint egészségügyi ellátást végző közfeladatot ellátó szerv számára kiemelten fontos, hogy tevékenységével kapcsolatban az állampolgárok bizalmát élvezze. „A fentiekhez hasonló valótlan állítások, illetve hamis látszatot keltő megfogalmazások kifejezetten alkalmasak a betegek egészségügyi ellátásba vetett bizalmának megingatására, ezáltal közvetetten Intézményünk működésének veszélyeztetésére” – teszik hozzá

forrás:atv