Döbbenetes! Így reagált Magyarország Putyin legújabb bejelentésére

„Nem tartjuk helyesnek a háborús konfliktust mélyítő nyilatkozatokat.” A lengyel, a román és a magyar kormány is reagált az orosz elnök szavaira, miszerint országaink Ukrajna területéből szeretnének visszaszerezni korábban elcsatolt részeket – írja a Mandiner.

Vlagyimir Putyin orosz elnök minap arról beszélt: néhány ország, köztük Lengyelország, még mindig nem mondott le arról, hogy visszaszerezze Ukrajnától a korábban elcsatolt területeit. 

Ismerjük a lengyel elit egy részének a »tengertől a tengerig« nagy ország megteremtésére vonatkozó elképzeléseit. A második világháború előtt sokan beszéltek erről az elképzelésről. Most pedig Lengyelország és Ukrajna vezetőinek ölelkezését látjuk. De az ötlet, az él, nem tűnt el”– mondta az Orosz Történelmi és a Hadtörténeti Társaságok újjáalakulásának 10. évfordulója alkalmából rendezett találkozón az orosz vezető.

Putyin szerint Varsóban arról beszélnek, hogyUkrajnának vissza kellene adni azokat a területeket, amelyeket 1939-ben vettek el Lengyelországtól”. Ugyanakkor a szovjet korszakban néhány orosz történelmi területet is átengedtek Ukrajnának, de ez az orosz elnök szerint önkéntes alapon történt. „Közös kulturális, humanitárius és történelmi teret hozzanak létre”– idézte az orosz vezetőt a RIA Novosztyi.

Hirdetés

Ezeket a területeket erőszakkal adta át Magyarország, Románia és Lengyelország. Ezek teljesen különböző helyzetek. (…) Néhány embernek Ukrajnában el kellene gondolkodnia ezen”– hangsúlyozta Putyin.

Térségünk országai reagáltak az orosz elnök kijelentéseire:

A román külügyminisztérium november 5-én sajtónyilatkozatban reagált Putyinra. Mint közölték:

A román külügyminisztérium elutasítja az Orosz Föderáció elnökének a nemzeti összetartozás napja alkalmából mondott beszédében elhangzott állításokat, amelyek tévesen azt sugallják, hogy Romániának területi követelései vannak Ukrajnával szemben”. Románia újból megerősítette, hogy határozottan támogatja Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását nemzetközileg elismert határain belül.

Az Új Magyar Szó azt írja,

Hirdetés

LENGYELORSZÁG DEZINFORMÁCIÓK TERJESZTÉSÉVEL VÁDOLTA MEG AZ OROSZ ELNÖKÖT.Olyan pletykákról és álhírekről beszélt, amelyek teljesen távol állnak a valóságtól”– reagált Varsó Vlagyimir Putyin kijelentéseire, miszerint a lengyel vezetés Ukrajna egy részének bekebelezésére törekedne.

Magyar részről a Külügyminisztérium azt közölte:

Nem tartjuk helyesnek a háborús konfliktust mélyítő nyilatkozatokat. Az ilyen nyilatkozatok helyett azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség!”