Friss! Jön az óraátállítás eltörlése

– Ukrajna eltörli az óraátállítást, 2025-től a téli időszámítás lesz állandó
– A döntés hatással lehet a környező országokra, beleértve Magyarországot
– Az Európai Parlament támogatta az óraátállítás eltörlését 2019-ben
– Magyarországon megoszlik a közvélemény az óraátállítás kérdésében

Ukrajna törvényhozói júliusban elfogadták az óraátállítás eltörlésére vonatkozó törvényt. A változás már a következő évtől életbe lép, így az ország idén októberben utoljára állítja vissza az órákat, és 2025-től a téli időszámítás lesz az állandó – írja a Blikk.

Jön az óraátállítás eltörlése
Az óraátállítás megszüntetése jelentős változást hoz Ukrajnában, ahol a jövő nyártól nem lesz nyári időszámítás. Ez azt jelenti, hogy a nyári hónapokban Kijev időzónája megegyezik majd Budapestével jövő nyártól. A döntés hatással lehet a környező országokra is, beleértve Magyarországot, ahol még folyik a vita az óraátállítás jövőjéről.

Téli időszámítás kezdete itthon
Október utolsó vasárnapjáig tart a nyári időszámítás Magyarországon, ezért idén október 27-én lesz az óraátállítás. Ennek során hajnali 3:00 órakor 2:00 órára kell visszaállítani az órákat, így aznap egy órával többet aludhatunk.

Mikor törlik el az Európai Unióban is az óraátállítást?
Az Európai Parlament 2019-ben már támogatta az óraátállítás eltörlését, de a tagállamoknak még dönteniük kell saját időzónájuk sorsáról. A koronavírus-járvány és az ukrajnai háború miatt azonban ez az ügy többször is háttérbe szorult.

Forrás