1perce érkezett! – Tragikus hírt kaptunk – tegnap éjszaka örökre lehunyta szemét… Gyászba borult az egész MAGYARORSZÁG!

Életének 103. évében elhunyt dr. George Berci (Bérci György), az egyetem Doctor Honoris Causa kitüntetettje. Négy országban: Magyarországon, Ausztriában, Ausztráliában és az Egyesült Államokban élt, neve összefonódik a laparoszkópos sebészet létrejöttével.

Többszáz közlemény, tizenkét könyv, 35 szabadalom, tanító videók sora mutatja aktivitását. Kényszerű emigrációja után többször visszatért Magyarországra, segített az újfajta eljárások megismerésében.

Rendkívül kalandos, megpróbáltatásokkal terhelt életpálya, a zene világának bűvölete, üldöztetés a szélsőjobb, majd a szélsőbal oldalról, menekülés hazájából, Magyarországról, majd a modern sebészet világának úttörője, újfajta eljárások és berendezések megalkotója – így foglalható össze dr. George Berci (Bérci György) életének 103 éve.

A túlélés és a tudomány iránti elhivatottság

Hirdetés


Bérci György 1921-ben született Szegeden. A második világháború idején zsidó származása miatt munkaszolgálatra kényszerítették, de szerencsével megmenekült.

A háború után orvosi pályára lépett, és 1950-ben summa cum laude diplomázott a Szegedi Tudományegyetemen. Az 1956-os forradalom után ösztöndíjjal Ausztráliába került, ahol elindult világraszóló orvosi karrierje.

Úttörő újításai a sebészetben

Bérci György nevéhez fűződik az endoszkópia forradalmasítása. 1962-ben kifejlesztette az első endoszkópos kamerát, amely lehetővé tette az orvosok számára, hogy belső szerveket figyeljenek meg egy képernyőn keresztül.

Hirdetés

Ez hatalmas előrelépés volt az orvostudományban, és megkönnyítette a minimálisan invazív sebészeti eljárásokat, mint a hólyag-, vastagbél-, nyelőcső- és prosztataműtétek. Találmányai megalapozták a modern sebészet fejlődését, és világszerte elismerték őt a szakmában.

Öröksége és hatása

1969-től haláláig Los Angelesben dolgozott, ahol élete végéig folytatta kutatásait és újításait. Michael Brunt, a Washingtoni Egyetem sebésze szerint Bérci György egyedülálló hatással volt a sebészetre: „Nem valószínű, hogy lesz még egy sebész, aki akkora hatással lesz a sebészet egészére, mint ő.

Halála nemcsak Magyarországon, hanem az egész orvosi közösségben mély nyomot hagyott, de öröksége tovább él a modern sebészetben.

SAGES Stories Episode 04 – George Berci, MD - SAGES