Ha ilyen hívást kap, azonnal tegye le a telefont! Már ezt csinálják a csalók!

A telefonos csaló arra törekszik, hogy mielőbb elaltassa a gyanakvásunkat, hiszen egy általunk ismert szolgáltató nevében hívónak inkább hiszünk, mint egy vadidegennek.

Erre kell figyelnie:

A hívószám-hamisítás során nem a hívást kezdeményező valódi telefonszáma jelenik meg a készülékünkön, hanem egy másik, a hívó által előre beállított azonosító. A csaló azért hajtja végre a számcserét, hogy elnyerje a bizalmunkat: a beérkező híváskor a kijelzőn a telefonunk névjegyzékében egy közismert szolgáltató száma tűnik fel – látszólag. A csaló ezzel a trükkel teszi hihetőbbé a telefonhívásait, amikor a hívás során például azt próbálja elhitetni a felhasználóval, hogy ténylegesen egy banki alkalmazottal beszél, és egy pénzügyi tranzakció során fellépő hiba vagy csalásgyanú miatt egyeztetnek. Valójában persze a banki vagy kártyaadatainkat szeretnék megszerezni.

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online térben elkövetett csalások felderítésére. Az online térben elkövetett csalások megelőzésével kapcsolatban további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

Már hitelt is vesznek fel mások nevében!

Kiberbűnözők több százszor próbáltak meg személyi kölcsönöket felvenni gyanútlan áldozatok nevében, több mint száz esetben sikerrel, átlagosan 4 millió forintos adósságot okozva nekik. A bankok dolgoznak a védekezési módszereken, és az ügyfelek is tehetnek óvintézkedéseket. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) körlevelet adott ki, amelyben arra ösztönzi a bankokat, hogy tegyék lehetővé az ügyfelek számára az online személyihitel-igénylés letiltását a csalások megelőzése érdekében.

Ezt kell tenni, amikor hívást kap:

Körülbelül 250 visszaélés történt, amelyek közül 120 esetben sikerrel jártak a csalók, átlagosan 4 millió forintos kárt okozva az ügyfeleknek. A bankok 130 esetben megelőzték a csalásokat, az igényelt hitelek átlagos összege 4,4 millió forint volt. Az MNB észlelte a növekvő problémát, és 19 panaszt kapott az elmúlt évben ilyen csalások miatt. A digitális banki csatornák biztonságának javítása folyamatban van, beleértve a csalásra használt bankszámlák zárolásának egyszerűsítését augusztustól. Fontos, hogy az ügyfelek azonnal értesítsék bankjukat a csalás észlelésekor a pénz visszaszerzése érdekében.

A kiberbűnözők számos esetben vettek fel személyi kölcsönt áldozatok nevében, jelentős károkat okozva. Az átlagos ügyfélkár 4 millió forint, és a bankoknak több mint 130 esetben sikerült megelőzniük a csalást. Szeptembertől a bankoknak átutalási limiteket kell bevezetniük az MNB ajánlása alapján, hogy megakadályozzák a nagyobb összegű csalásokat. A megelőzés kulcsfontosságú, ezért az ügyfeleknek figyelniük kell a csalási kísérletekre, például adathalász emailekre, sms-ekre és hamis banki oldalakra. Az OTP már májusban bevezetett egy napi egymillió forintos limitet az online banki szolgáltatásoknál.

Hirdetés