Mindenki várja a lehűlést, de itt brutális lesz!

Kedden intenzív nappali gomolyfelhő-képződés várható, emellett fátyolfelhők is megjelennek az égen. Záporok és zivatarok főként az ország középső harmadában fordulhatnak elő nagyobb számban. Ezeket felhőszakadás és erős, néhol viharos széllökések kísérhetik. Az északi szél zivataroktól függetlenül is sok helyen megélénkül, helyenként megerősödik. A nappali hőmérséklet 28 és 34 fok között alakul, míg késő estére 20 és 27 fok közé csökken a hőmérséklet – írja a Kiderül.

Itt lesz Felhőszakadás, jégeső, szélvihar:

A HungaroMet több figyelmeztetést is kiadott. A zivatarok veszélye miatt az egész ország besárgult. Az előrejelzés alapján kedden jelentős esőzések várhatóak hét megyében, amelyek miatt másodfokú (narancssárga) figyelmeztetést adtak ki.

A jelentés szerint a Duna mentén és attól keletre lehet számítani a legtöbb zivatarra, amelyek száma gyorsan növekedhet a késő délelőtti óráktól kezdve. Kisebb valószínűséggel a Dunántúl nyugati és középső részein is kialakulhat néhány zivatar.

A zivatarokat elsősorban felhőszakadások kísérhetik, amelyek során rövid idő alatt akár 25-30 mm csapadék is hullhat, egymást követő intenzív zivatarok esetén pedig akár 50 mm is lehetséges. A domborzati viszonyok miatt (különösen az Északi-középhegységben) villámárvizek is kialakulhatnak. Emellett az intenzív zivataroknál jégeső (általában 1-2 cm-es) és viharos széllökések (65-80 km/h, légzuhatagok esetén akár 90 km/h felett) is előfordulhatnak.