Ennyit fizet egy magyar beteg, hogy soron kívül jusson be műtétre 2024-ben: nem titok, itt az árlista

Magyarországon is sokan szenvedhetnek olyan légzési nehézségtől, melyet jó indulatú elváltozások, köznapi nevén orrpolipok okozhatnak. A legtöbben együtt élnek a kellemetlen tünetekkel, pedig fül-orr-gégészeti kivizsgálással könnyen tettenérhetők az ilyen elváltozások, melyek kezelhetők, gyógyíthatók.

A hosszú várólisták, az időpontfoglalás nehézségei azonban sokakat elrettentenek attól, hogy szakemberhez forduljanak a kisebb problémáikkal, pedig súlyos szövődményektől kímélhetnék meg magukat. Orrpolip műtétet magánklinikákon is sok helyen végeznek az országban, a beavatkozás viszont nem két fillér. A Pénzcentrum most annak járt utána, mennyibe kerülne magánúton megszabadulni a kellemetlen orrpoliptól.

Az orrpolip egy gyulladásos kórkép, amely a magyarok négy százalékánál – tehát közel 400 ezer embernél – fordulhat elő. A betegek kezdetben mindössze annyi tünetét érzékelik, hogy a nyálkahártya elváltozásai gátolják a levegő áramlását, a melléküregek szellőzését. További tünet lehet még a fájdalom, fejvájás, orrfolyás, orrdugulás, vagy akár szaglás- és ízérzékelés-csökkenés is. Az orrpolipok okozhatnak garati váladékcsorgást, amelynek további tünetei a folyamatos torokköszörülés, torokirritáció, rekedtség, gyakori nyelés. Az orrpolip miatt előfordulhat kellemetlen horkolás, mely az alvásminőséget rontja.

A kezeletlen orrpolipnak, orrmelléküreg-gyulladásnak súlyos szövődményei is lehetnek. A krónikusan gyulladt nyálkahártya táptalaja lehet a különböző típusú baktériumoknak és gombáknak, melyek tovább vihetik a gyulladást a környező szervekre. Ha nem kezelik, ritka esetben akár szemgödör vagy koponyán belüli gyulladás is kialakulhat a Semmelweis Egyetem szakértője szerint.

Hirdetés

Az, hogy mitől alakul ki orrpolip, mától nem egyértelmű. Az elváltozás hátterében állhat allergiás nátha, asztma, orrsövényferdülés, krónikus orrnyálkahártya gyulladás, vagy akár genetikai eltérés is. Korai felismerés esetén gyógyszeres kezelés is megszüntetheti a problémát, azonban előrehaladott állapotban már műtétre is szükség lehet. Az endoszkópos beavatkozás során megtisztítják az érintett orrmelléküregeket (ezek a homloküregek, iküreg (ékcsonti öböl), rostacsonti üregek, és arcüregek), szükség esetén kitágítják azokat.