Bejelentést tett Vitézy Dávid: így áll most a főpolgármesteri szavazatok újraszámlálása

Rendezett keretek között zajlott a főpolgármesteri szavazatok újraszámlálása eddig, a keddi nyolc kerületben – írta Vitézy Dávid a Facebook-oldalán.

A második helyen végzett főpolgármester-jelölt a bejegyzésében kiemelte: a hozzájuk beérkező jelzések szerint már több mint 150 szavazókörben legalább 270 voks minősítése változott. Voltak Vitézy-szavazatok a Karácsony-kötegekben és fordítva, valamint mindhárom jelöltre voltak nyilvánvalóan érvénytelen szavazatok, amelyeket valamiért tévedésből érvényesnek számoltak – jegyezte meg.

Hangsúlyozta: a 41 darabos különbség több mint hatszorosának változott a minősítése, pedig eddig csak a voksok egyötödét számolták újra. Ez már önmagában is mutatja, hogy a teljes újraszámlálás indokolt volt – jelentette ki.

A főpolgármester-választás végeredményére információik szerint az újraszámlálásnak eddig nem volt hatása, még minimálisan nőtt is Karácsony Gergely előnye ezen az első napon. A leadott szavazatok maradék négyötödének újraszámlálása szerdán és csütörtökön folytatódik – tette hozzá.

Hirdetés

Vitézy Dávid úgy fogalmazott: ebben a helyzetben szerinte nem szítani, hanem csökkenteni kell a feszültséget. Ilyen szoros eredménynél – 0,005 százalékos különbség – a demokratikus választási folyamat teljesen természetes eleme, hogy a 15-16 óra munka után ötféle, egy napon tartott választás szavazólapjait fáradtan megszámoló szavazókörök munkáját egy újbóli átszámolás útján ellenőrzik – írja az MTI. 

Megállás nélkül mindenkit csalással vádolni, akinek törvény által megszabott feladata választási jogorvoslatot kezdeményezni vagy erről dönteni, miközben a folyamat eddig rendezett és korrekt módon, minden főpolgármester-jelölt választási megfigyelőinek részvételével és konszenzusos döntésekkel, a sajtó teljes nyilvánossága mellett zajlik, óriási felelőtlenség, és aláássa a választások tisztaságába vetett közbizalmat – vélekedett.

Vitézy Dávid arra kért mindenkit, hogy higgadtan és felelősen viszonyuljon ehhez a folyamathoz, amit közös érdeknek nevezett, akárki is lesz végül a főpolgármester-választás győztese..

Az „újraszámlálás nyomán előálló jogerős eredményt természetesen elfogadom” – zárta szavait a második helyen végzett főpolgármester-jelölt.Valami nagyon bűzlik a Karácsony-Vitézy meccs eredménye körül

Hirdetés

Mint azt a naphire.hu is megírta, valami nagyon bűzlik a Karácsony-Vitézy meccs eredménye körül. A mindössze 41 szavazattal újrázó Karácsony a Vitézy által kezdeményezett, június 14-ei újraszámlálást elrendelő döntés törvényességét támadta, mondván, a folyamat több szempontból sem felelt meg a jogállamisági feltételeknek. Vitézy pedig az NVB-nek azt döntését támadta, amely elutasította a IV. és a VII. kerületben új választás kiírásáról szóló kérelmét. Ő azért szerette volna e két kerületben megismételni a választást, mert szerinte az utolsó pillanatban a javára visszalépő fideszes Szentkirályi Alexandra nevét alig láthatóan húzták le a szavazólapokról.

Most kiderült, hogy legalább 114 szavazóköri delegált állította tévesen, hogy a számlálásnál Vitézy Dávid kárára minősítettek érvénytelennek szavazatokat. Az LMP és a kampányhajrában már a Fidesz által is támogatott főpolgármester-jelölt ezekre a nyilatkozatokra hivatkozva harcolta ki az érvénytelen szavazatok újraszámlálását, de mint kiderült, a leadott nyilatkozatok több mint fele valótlan volt.