Megtörten nyilatkozott Balog Zoltán a kegyelmi ügyről! Balog bevallotta, hogy….

Balog Zoltán református püspök több mint egy órán keresztül beszélt egy interjúban, amelyben először fejtette ki részletesen véleményét a kegyelmi botrányról. Elismerte, hogy komoly hibát vétett. A 777blog.hu-nak adott interjúban Balog kifejtette, hogy eddig azért nem kommentálta a kegyelmi ügyet, mert rendkívüli nyomás nehezedett rá, és először Istennel szerette volna megbeszélni a dolgot.

Balog Zoltán részletesen beszélt a kegyelmi kérvény benyújtásának körülményeiről. Kifejtette, hogy K. Endrével azért került kapcsolatba, mert annak felesége megkereste őt, segítséget kérve. Ennek hatására találkozott K. Endrével Balog hivatalában, nem tudva arról, hogy K. Endre házi őrizetben van. Úgy érezte, lelkipásztorként kötelessége segíteni, ha valaki hozzá fordul. Elismerte, hogy súlyos hibát követett el, de hangsúlyozta, nem akart ártani senkinek, és a döntése miatt gyerekeknek nem esett bántódása.

Balog bevallotta, hogy ő kereste meg Novák Katalint, javasolva a kegyelmi döntést. Amikor az ügy nyilvánosságra került, sokan úgy vélték, Balog nem támogatta megfelelően Novákot, de elmondta, hogy felajánlotta segítségét, amit Novák nem fogadott el, mert maga akarta vállalni a felelősséget. Balog úgy érzi, hogy Novák Katalin távozása a közéletből nagy veszteség az országnak, és súlyos felelősséget érez emiatt.