Döbbenet! Ennyivel többet hagy a boltban egy nyugdíjas a múlt hónaphoz képest!

Az elmúlt évben a nyugdíjak 9,3 százalékkal nőttek, az Árkosár értéke pedig 5,1 százalékkal csökkent. Két év alatt a nyugdíjak 31,3 százalékkal emelkedtek, az Árkosár értéke 15,8 százalékkal nőtt. Három év alatt az Árkosár 43,3 százalékkal drágult, a nyugdíjak pedig 54,1 százalékkal emelkedtek, de tizenharmadik havi juttatás nélkül csak 45 százalékkal.

A nyugdíjasok élete Magyarországon továbbra sem könnyű. Az Mfor Nyugdíjas Árkosár értéke júniusban visszaemelkedett a májusi akciók utáni szintre, az élelmiszerek átlagos összértéke 820 forinttal (3,1 százalékkal) nőtt, 27 648 forintra. Ez az érték még mindig 1488 forinttal (20 százalékkal) alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt, így az Árkosár-index júniusban mínusz 5,1 százalékot mutatott.

Az Mfor Nyugdíjas Árkosár csak a három nagy hazai hipermarketláncban kapható élelmiszereket tartalmazza, így nem szerepelnek benne szolgáltatások. A Magyar Nemzeti Bank szerint az infláció szerkezete átalakult, és a szolgáltatások árai az úgynevezett visszatekintő árazás miatt jobban emelkedtek, idén 14-15 százalékkal, mint más termékek árai.