Nemsokára óriási gázszámlákra számíthatunk. Itt vannak a részletek!

Májusban Budapesten mindössze két olyan nap volt, amelyet nem nyári időszakként tartottak számon fűtés szempontjából, így a lakosok csak ezen a két napon használhattak kedvezményes, rezsicsökkentett árú gázt.
Az idei szokatlanul enyhe tavasz jelentős zavart okozott a húsz éve alkalmazott jelleggörbe szerinti számításokban, ezért különösen fontos, hogy a fogyasztók figyeljenek arra, mennyi kedvezményes gázmennyiségük maradt.
A helyzetet tovább nehezíti, hogy az ország különböző területein eltérő mennyiségű kedvezmény jár július 31-ig.

Az Infostart információi szerint Budapesten májusban csak két napra vonatkozott a kedvezményes gázfogyasztás, míg más, hidegebb területeken, például Borsod megyében, ez az érték különböző volt.

Budapesten például 52 köbméter kedvezményes gáz jár a vegyesen használó fogyasztóknak, míg Borsod megyében ez az érték 48 köbméter, figyelembe véve az adott terület hőmérsékleti viszonyait.

Egy 110 ezer tagot számláló, gázszámlákkal foglalkozó Facebook-csoport szakértője, Ribárszki Anna elmondta, hogy május 18-tól július végéig azok a fogyasztók, akik kizárólag fűtésre használják a gázt, már nem jogosultak kedvezményre.

Az éves keretük – amely átlagosan 1800 köbméter – már ebben az időszakban teljesen kimerülhetett. Ha ezt a keretet túllépik, a további gázfogyasztásukat piaci áron, jelenleg 767 Ft/köbméter áron kell megfizetniük.

Vegyes felhasználás esetén – amikor a gáz fűtésre, melegvíz előállítására és főzésre is szolgál – július végéig továbbra is érvényes az 48-52 köbméternyi kedvezményes gázmennyiség, a konkrét helyzettől függően.

Ribárszki Anna hangsúlyozta, hogy mindenki megkapja az éves keretben meghatározott kedvezményes gázmennyiséget. Ha valaki az év során ennél kevesebbet fogyasztott, és nem kellett piaci árat fizetnie, utólag nem lehet korrekciót kérni.
A szakértő azt javasolja, hogy érdemes egy online kalkulátort használni, amely pontosan kiszámolja, hogy mennyi kedvezményes gáz áll még rendelkezésre július végéig.

Az enyhe tavasz és a változó hőmérsékleti viszonyok miatt minden fogyasztónak érdemes alaposan figyelemmel kísérnie gázfogyasztását, és időben ellenőrizni az éves keret felhasználását.
Az online kalkulátorok hasznosak lehetnek ebben, segítve a pontos tervezést és a felesleges kiadások elkerülését.

A kedvezményes gázárak rendszerének megértése és hatékony kihasználása különösen fontos, mivel a jelenlegi gazdasági helyzetben minden megtakarítás számít.
A fogyasztóknak érdemes tájékozódniuk a helyi hőmérsékleti viszonyok alapján járó kedvezményekről, és figyelemmel kísérniük az időjárás változásait, hogy optimálisan használhassák fel rendelkezésre álló gázmennyiségüket.