Fontos változás lépett életbe az örökléseknél! Ezt rengetegen elrontják!

Egyre többen készítenek végrendeletet, de sok probléma adódhat otthon, kézzel írt változatoknál, mert könnyen érvénytelenek lehetnek. Fontos szakértő segítségét kérni.
Az elmúlt években általános volt, hogy a magyarok túlnyomó többsége nem készített végrendeletet. Ez azt jelenti, hogy az öröklési rendszer alapján történik a vagyonmegosztás, ami nem mindig felel meg az elhunyt kívánságainak. A többség továbbra sem készít végrendeletet, legyen az saját kezűleg vagy szakember segítségével.

A végrendeletnek szigorú formai és tartalmi követelményeknek kell megfelelnie, hogy érvényes legyen és ne lehessen támadni az örökösök részéről.
Ezt sokan elrontják:

A Közjegyzői Kamara összefoglalta a fontosabb jogszabályi változásokat az utóbbi években a végrendelkezés és öröklés terén. 2014-ben lépett életbe jelentős változásokat hozó új Polgári Törvénykönyv, amely megváltoztatta a túlélő házastárs öröklési részét és jogait. A kötelesrész mértéke is módosult. Kisebb változások is történtek, például 2023-tól az örökség hiányában az ingatlan és a hozzá tartozó ingóságok az önkormányzatokhoz kerülnek, majd az államhoz, ha az önkormányzat visszautasítja az örökséget.

A végrendeletnek szigorú formai és tartalmi követelményeknek kell megfelelnie ahhoz, hogy érvényes legyen és ne támadhassák meg az örökösök. Még a legkisebb eltérés is érvénytelenséget okozhat, és a vagyonmegosztást a törvényes rend szerint rendezik. Ajánlott jogász segítségét kérni a végrendelet elkészítéséhez, különösen otthon készített dokumentum esetén. A közjegyzőnél készített végrendelet elkerülheti a problémákat, és végleges nyilvántartásba kerül. Ha mégis sajátkezűleg készítik, szigorú szabályoknak kell megfelelni, például tanúkkal aláíratni. Fontos az is, hogy a végrendelet aktuális legyen, és idővel módosítható legyen az életkörülmények változásához igazítva.

Ha mégis otthon, házilag készíti el végrendeletét, a következőkre mindenképpen figyeljen:

Ha a végrendeletet otthon készítik, és kézzel írják és aláírják az elejétől a végéig, akkor nem szükségesek tanúk. Ha viszont géppel vagy más írja, akkor két tanúnak kell igazolnia, hogy az aláíró sajátkezű aláírását ismerte el, és mindkét tanúnak alá kell írnia az okiratot.

A tanúk megválasztására figyelni kell, mivel a tanúnak szánt juttatás csak akkor érvényes, ha az örökhagyó sajátkezűen írja és aláírja ezt a részt, vagy ha a végrendelet elkészítésében az érintett tanún kívül még két tanú vett részt.

Ha a dokumentum több oldalas, mindenképpen meg kell számozni, alá kell írni minden oldalt, és a tanúkkal is alá kell íratni azokat.

Fontos az időpont feljegyzése is. A végrendeletnek tartalmaznia kell az örökhagyó halálakor érvényes vagyonrendelkezést, és külsőleg az örökhagyótól származónak kell mutatkoznia.

VIA penzcentrum
Kiemelt kép: Pixabay