Ha ilyen villanyszámlát kap, ne fizesse be! Csalás!

Manapság az adathalászok és csalók egyre ügyesebben próbálnak embereket becsapni, időnként olyan meggyőző módon, hogy az áldozatok csak később veszik észre, hogy át lettek verve.

Az ilyen csalások gyakran apró részleteken buknak meg, például rossz helyesírás vagy gyanús feladó cím miatt.

Az E.ON nevében történő csalás egy példa arra, hogy ezek az esetek hogyan veszélyeztethetik az embereket. Egy újságíró felesége nemrégiben kapott egy látszólag hivatalos E.ON e-mailt, ami valójában egy álcázott csalás volt, mintha számlaértesítő lenne.

A levél megjelenése és tartalma olyannyira hitelesnek tűnt, hogy sokan elhitték, hogy valódi számlaértesítőről van szó. Azonban itt bukott meg a csalás, mivel a címzett nevével soha nem kötöttek szerződést az E.ON-nál.

De mi a teendő azoknak, akiknek valódi szerződésük van a szolgáltatóval, és még nem kaptak elektronikus számlát az adott hónapban? Például az alábbi levél tényleg hitelesnek tűnhet:

„Tisztelt Ügyfelünk!

Az alábbi áramszámlákat állítottuk ki Önnek, amiket Online ügyfélszolgálati fiókjában gyorsan és biztonságosan kiegyenlíthet.

Tájékoztatjuk, hogy papírszámla előállítása és kézbesítése átlagosan 5-7 nap. Fizesse be számláit egyszerűen, a számlaszám linkjére kattintva: Számla megtekintése.

Ha jelen levelünket követő egy héten belül nem kapja meg számláit, számlamásolatot és postai csekket a Számlázás menüben igényelhet.

Üdvözlettel:

E.ON Ügyfélszolgálat”

Ilyen helyzetekben mi lehet a teendő?

Ilyen helyzetekben mi lehet a teendő? Először is, fontos megvizsgálni a feladó e-mail címét, ami gyakran gyanús lehet. Ezenkívül elengedhetetlen, hogy soha ne kattintsunk gyanús linkekre, és ne osszuk meg személyes adatokat, ha valami gyanúsnak tűnik.

A szolgáltatók általában nem kérik el jelszavakat vagy személyes információkat e-mailben. Ha bizonytalanok vagyunk, ajánlott közvetlenül felvenni a kapcsolatot a szolgáltatóval.

Mindannyiunknak érdemes körültekintőnek lenni és figyelni a részletekre annak érdekében, hogy elkerüljük az ilyen átveréseket.

VIA Tudásfája / Blikk