Mutatjuk, mely termékek mentek össze az infláció miatt

Áprilisban mintegy 40 termék, köztük tejföl és mosogatószerek is kisebb kiszerelésűek lettek.

Egyes árucikkek összementek, de az áruk nem változik, hanem marad a régi – ez a zsugorinfláció, magyarázza az Index.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), honlapján február 1-je óta elérhető a termékek méretcsökkenését bejelentő űrlap. A hivatal március 1-je óta közzéteszi a kisebb kiszereléssel forgalmazott árucikkek listáját. 

A Somat 17 termékének kiszerelését csökkentette, amelyek a mosogatógépbe való gélek és tabletták közé tartoznak, a Jarnál ehhez hasonlóan a mosogatógép-kapszulák lettek kisebbek. A tejtermékeknél áprilisban a zsugorinfláció a Milli KanalaZOO túródesszertnél volt a legnagyobb 40 százalékkal, 150 gramm helyett 90 grammos kiszerelésben forgalmazzák. Ezt követte a Penny saját márkás terméke, a Sissy zsírszegény túró, amely 500 helyett 400 gramm lett. A Milli kaukázusi kefir terméke könyvelte el a kategóriában a hónap harmadik legnagyobb méretcsökkenését 11,1 százalékkal, 450 gramm helyett 400 grammos csomagolásban árulják.

Hirdetés

A desszertek sorában is vannak 20 százalékot meghaladó méretcsökkenések: a Waffi ostya 30 grammról 23 grammra zsugorodott, a Carte D’Or desszertalapnál 33 százalékkal kevesebb van egy csomagolásban, azaz csak kettő 260 grammosat kapni a korábbi három helyett ugyanazon az áron.