Megszólalt Orbán Viktor Novák Katalin lemondása kapcsán

A miniszterelnök évértékelőjén arról beszélt: az államfő kegyelmi döntését a magyarok többsége elutasította, pedig az elnök legszebb feladata a nemzeti egység fenntartása, és ha ez bármilyen okból megbillen, akkor a helyreállítása is. Itt az egységet az ő döntése bontotta meg, így helyreállítani ő már nem tudta, az történt, aminek történnie kellett – közölte. Mint fogalmazott: „a kegyelmi döntés miatti felháborodást az növelte dühhé a jobboldalon”, hogy ki nem kényszerített hiba volt”. 

A 2024-es év nem is kezdődhetett volna rosszabbul: a köztársasági elnök benyújtotta lemondását, olyan ez, mint egy rémálom, mindannyiunkat megvisel –  kezdte a miniszterelnök 25. évértékelőjét a Várkert Bazárban, ahol szűnni nem akaró tapssal fogadták. Orbán Viktor azt követően először szólalt fel, hogy a nagy társadalmi felháborodást kiváltó kegyelmi ügy miatt Novák Katalin lemondott az államfői posztról, Varga Judit pedig távozik a közéletből, lemondott parlamenti mandátumáról, nem lesz a Fidesz-KDNP EP-listavezetője, Balog Zoltán református püspök pedig az évértékelő előtt egy nappal, tegnap bejelentette: lemond a zsinati elnöki posztjáról. A miniszterelnök múlt csütörtökön jelentette be: alkotmánymódosítást kezdeményez, a köztársasági elnök kegyelmi jogkörét illetően: „pedofil elkövetők számára nincs kegyelem”.

Most a Várkert Bazárban az évértékelőjében Orbán Viktor arról beszélt:  a magyar emberekért és családjaikért harcoló, Magyarországot a nagyvilágban méltóképp képviselő elnök asszony távozott – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve: egy családanya, aki kedves és felkészült, aki nem a férfiakkal szemben, és nem az ő mércéjük szerint próbálta bizonyítani rátermettségét, „ez nekem mindig is imponált”. Mint fogalmazott, férfi és nő külön csak két fél, de együtt egy egész, akik képesek teljes, egészséges és boldog életet teremteni a családban és a hazában is.

Távozása bár helyes, de nagy veszteség Magyarország számára – hangsúlyozta.

Az államfő kegyelmi döntését a magyarok többsége elutasította, pedig az elnök legszebb feladata a nemzeti egység fenntartása, és ha ez bármilyen okból megbillen, akkor a helyreállítása is. Itt az egységet az ő döntése bontotta meg, így helyreállítani ő már nem tudta, az történt, aminek történnie kellett – mondta Orbán Viktor.

Hirdetés

A család- és gyermekvédelem ügyében az országot újraegyesíteni csak az elnök lemondásával, és új elnök választásával lehet – mondta. Kitárt rá, Varga Judit igazságügyminiszterként ezt ellenjegyezte, ahogy azt az elmúlt 25 évben mindig is tették.

„Jó emberek is hoznak rossz döntéseket, a legjobbakkal is megesik” – fogalmazott, hozzátéve: biztos abban, ha visszamennénk az időben, Novák Katalin és Varga Judit kijavítanák a hibát.

„A gyermek sérthetetlen, bántalmazása a legsúlyosabb büntetést vonja maga után, kegyelemnek ilyenkor helye nincs” – mondta, hozzátéve: Novák Katalin lemondása helyes volt, de megerősít bennünket. Megköszönte a köztársasági elnök és a volt igazságyügyminiszter munkáját.

Orbán bejelentette: új gyermekvédelmi törvénycsomagot nyújtanak be

A miniszterelnök a Várkert Bazárban arról beszélt Novák Katalinra és Varga Juditra utalva: “a távozó két asszony kisujjában több méltóság van, mint a baloldal összes vezetőjében együttvéve”.

Hirdetés

Orbán Viktor szerint a tanulság, a dráma arra emlékeztet, milyen kockázatokkal kell szembenézni nap mint nap. “Értékes tanulság a politikában: mindig csak egy ütésre vagy a padlótól, és “jobb adni mint kapni”.

A modern politika vastörvényének az alázatot nevezte: “tudnod kell, akármilyen magasan is vagy, egyedül nem lehetsz elég okos”. A nagy baj megerősít bennünket – fogalmazott.

Orbán Viktor azt mondta: a politikai hiba akkor is bosszantó, ha van rá magyarázat, hát még ha nincs. A tanulságot elemezve közölte: 

“a kegyelmi döntés miatti felháborodást az növelte dühhé a jobboldalon”, hogy ki nem kényszerített hiba volt, 

a tanulság “olyan egyszerű mint a faék: a pedofil bűncselekmények esetén nincs kegyelem” – szögezte le.

Mint mondta, “az áldozatok kálváriája arra kötelez, ki kell egészíteni az alkotmánymódosítástól a miniszteri rendeletekig a gyermekvédelmi szabályokat, meg kell erősíteni az előírásokat és korlátozásokat, ezt egy gyermekvédelmi törvénycsomagban benyújtják az Országgyűlésnek, “ott majd vitézkedhet a képmutató baloldal” – hangoztatta Orbán Viktor. 

Sürgető feladat az új elnök megválasztása is, ezért azt kéri a parlamenttől, hogy indítsák el az ehhez szükséges eljárást, és azt is kéri, az átmeneti időszakot szorítsák minimálisra, ahogy az egy erős kormányzópárthoz illik.

“A legfontosabb és legsürgetőbb dologgal végeztem is” – zárta le beszédének ezt a részét a miniszterelnök. 

Feladatok: „idén sem lesznek könnyűek…”

Mint mondta, a munka folytatódik, a feladatok idén sem lesznek könnyűek: 2019 volt az utolsó békeév, 2020 februárjában elszabadult a Covid-járvány, 2022-ben pedig kitört a háború. Ez mindenkit megvisel egyenként is, családjainkat is, és a magyar nemzetet is. Ötödik éve az egész ország keményen dolgozik hogy megvédhessük, amit eddig már elértünk, van, amit sikerül, van amit nem. A munkahelyeket sikerült, sőt, még sosem dolgoztak ennyien Magyarországon, mint most, a 2010-es ígéreten, miszerint egymillió új munkahelyet teremt a kormány, már túl vagyunk – hangsúlyozta, hozzátéve: itthon még legalább 300 ezer ember bevonható a munka világába, és többen jönnek haza, mint ahányan segédmunkásnak állnak.

Sikerült megvédeni a nyugdíjakat is, és ami bravúr, hogy sikerült visszaadni a 13. havi nyugdíjat, amit még a baloldal vett el az emberektől. Ennek előteremtése minden évben erőfeszítést és gazdasági kötéltáncot követel Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől, köszönet neki – tette hozzá.

Orbán Viktor szerint ugyanakkor nem sikerült megvédeni a gazdasági növekedés Covid előtti szintjét, viszont sikerült megtartani az export mértékét, ebben hatalmas érdemei vannak Szijjártó Péter külügyminiszternek, ezért a miniszterelnök köszönetet mondott neki is.

Zöld átállás

A zöld átállás Magyarországnak épp kapóra jön, ehhez két dolog kell: a zöld energiát meg kell termelni és el kell tárolni, ezért megépítjük Paks „-t és naperőműveinket – mondta a miniszterelnök, aki szerint már Brüsszel is beletörődött, hogy az atomerőműveket is zöld energiaforrásként kell kezelni. Naperőműfejlesztési programunk úgy vágtat, hogy lassan nekünk kell visszafognunk: már több mint 5600 megawatt kapacitással rendelkezünk, és rengeteg a családi minierőmű, „Lantos Csaba miniszter úr még a végén tényleg csodát tesz” – fogalmazott.

A villamosvezeték, hálózatunkat már összekapcsoltuk a szomszédainknak, karnyújtásnyira vagyunk az energiafüggetlenség állapotától – szögezte le. Szerinte aki azt mondja, a gazdasági fejlődéshez nem lesz elég az energia, az „nem látja a fától az erdőt”.

Keményebb dió az energia tárolása, már csak néhány év kérdése, és életünk minden szegletében ott lesznek az energiatároló eszközök. A magyar kormány erre a célra több száz milliárd forintot fordít. Minden új technológia bevezetését izgalmas viták követik, például hogy nincs elég vizünk, pedig mindenki tudja, hogy Magyarország olyan, mint egy medence – mondta, hozzátéve: ugyanakkor az emberek jogos biztonsági igényeit figyelembe kell venni, ezért csak európai mércével mérve biztonságos beruházásokat szabad megvalósítani.

Orbán Viktor szerint észnél kell lennünk, jól kell érteni a hazai vitákat, mert köztudott, hogy a dollárbaloldalt külföldről fizetik, és „aligha hiszem, hogy a két szép szemükért teszik”. „Ne legyünk balekok!” – fogalmazott a kormányfő.

Mint mondta, ez a nyíltvízi úszáshoz hasonlít, ebben nem vagyunk rosszak, néha lökdösődni kell. A világon autógyárakat zárnak be, Magyarországon ezt el kell kerülni – szögezte le.

Svédország NATO-csatlakozása: az ülésszak elején ratifikálhatja a parlament

Minden készen áll ahhoz, hogy 2024-ben  Magyarország újra sikeres legyen – hangoztatta a miniszterelnök, aki szerint kérdés, honnan számíthatunk támogatásra, és melyik irányból támadásra.

A miniszterelnök biztosította hallgatóságát: Svédországgal a vita a lezáráshoz közeledik, arra haladunk, hogy a parlament tavaszi ülésszakának kezdetén ratifikálhatjuk Svédország NATO-csatlakozását – jelentette be. 

Az egymillió dolláros kérdés, és: kétséges, hogy nekitámaszkodhatunk-e az EU-nak

Orbán Viktor a Kelly hősei című filmmel példázta, hogy “ne a sajátjaink bombázzanak bennünket hülyére, akik az eső miatt nem tudnak felszállni”, hogy mit kell elkerülni.

Szépnek és jónak nevezve a svéd NATO-csatlakozás esetében, hogy a svéd miniszterelnökkel közelednek a bizalom helyreállításához azt hangsúlyozta: “a mi természetes létközegünk az unió, a dolog pedig úgy áll, hogy 2023 az EU kudarcainak éve volt, „ez lehúz, visszaránt, ólomsúlyt helyez a mi lábunkra is” – fogalmazott a miniszterelnök, feltéve az egymillió dolláros kérdést: lehetünk-e mi sikeresek, ha a nyugat sikertelen? 

Egy afrikai mondás szerint  „ismerd ki a fát, mielőtt nekitámaszkodsz.” 

20 éve csatlakoztunk az EU-hoz és kétséges, hogy nekitámaszkodhatunk-e, “furcsa érzés” 

– hangoztatta Orbán Viktor. Az iskolában azt tanultuk, a jó dolgok mindig a Nyugatról jöttek, bár onnan jöttek a jakobinusok és a nácik is – jegyezte meg. Ezzel együtt igaz, hogy sokszor érkeztek onnan jó dolgok, bár néha igazítani kellett rajtuk – hangsúlyozta.

Orbán Viktor szerint most Brüsszelből egyre csak a baj zúdul be hozzánk, Brüsszel Ukrajna-stratégiája megbukott, mi hiába mondtuk, hogy ez két szláv nép testvérháborúja, Brüsszel szinte belevetette magát a konfliktusba. Álláspontunkkal egyedül maradtunk, mint korábban a migrációellenessel, de ugyanúgy lesz megint igazunk – mondta. Kiemelte: nem fogjuk hagyni magunkat belerángatni a háborúba, nem fogunk fegyvert szállítani sem, hiába szeretnék ezt más nagyhatalmak.

„Európának vissza kell foglalnia Brüsszelt”

Az Európai Határvédelmi Ügynökség jelentése szerint semmi sem tartóztathatja fel az embereket határok átlépésében. Egy frászt – jelentette ki Orbán Viktor, aki szerint a migráció biztonsági kockázat, amit nem tudunk kivédeni, ráadásul az antiszemitizmus melegágya. A miniszterelnök a Szentírásból idézett: „amikor eljön az Emberfia, vajon talál-e hitet a Földön?” Orbán szerint mi is feltehetjük a kérdést, ha 20 év múlva nyugatra látogatunk: Európát találunk-e ott, vagy valami mást.

Szerinte ideje szembenézni a valósággal, hogy az európai versenyképesség megroggyant, és ennek fatális következménye a középosztály lecsúszása lesz, és akkor „a demokráciának is kicsengettek”.

Mint mondta, Brüsszel magára hagyta a Balkánt, mondván, kell a pénz Ukrajnának, a jogállamisági eljárásokról pedig kiderült, be is vallották, hogy ezek egyszerű politikai bikacsökök, amelyekkel Brüsszel odavág.

„Brüsszel magára hagyta az embereket”, ezért Brüsszelben változás kell, ez viszont magától nem történik meg, ki kell kényszeríteni, Európának vissza kell foglalnia Brüsszelt – jelentette ki.

„Nagyon szeretnénk, ha Donald Trump elnök visszatérne az elnöki székbe”

Szerinte az idei év sorsfordító lehet: „szuperválasztási év”, amikor Brüsszelben, az Egyesült Államokban, Indiában és még egy tucat helyen döntenek az emberek arról, milyen vezetéssel akarnak tovább hajózni. Magyarország számára ebben annyi a fontos, hogy nagy esélyek nyílnak meg előttünk, a világpolitika színpada év végére egészen mást mutat majd, mint most, és ha a Jóisten is megsegít,  akkor Magyarország mozgástere nem csökken, hanem régen látott mértékben kitágul.

Kijelentette: nem szólhatunk bele más országok választásaiba, de nagyon szeretnénk, ha Donald Trump elnök visszatérne az elnöki székbe, és békét csinálna itt, Európa keleti felén.

A brüsszeli válságkezelés “Amerikának klassz, a többieknek kuss”

Orbán Viktor megerősítette, hogy nem fogunk Ukrajnának fegyvert szállítani és úgy fogalmazott: „úgy is mondhatnánk, hogy a brüsszeli válságkezelés klasszikus, Amerikának klassz, a többieknek kuss.”

“Olyanok vagyunk mi magyarok, mint a jó presszókávé”

Aztán a miniszterelnök úgy folytatta: “a nyomásgyakorlás olyan szintre érkezett, hogy a nagykövetek a parlamentbe járnak ellenőrizni, vajon jól viselkedik-e a dollárbaloldal. Segítségül annyit elárulhatunk nekik, hogy ez nem jó taktika“ – célzott arra, hogy február 1-én a rendkívüli parlamenti ülésnapon David Pressman amerikai és több nagykövet is figyelemmel kísérte, hogy határozatképtelenség miatt – miután a Fidesz és a KDNP távol maradt – nem tudtak szavazni a svéd NATO-csatlakozásról.

Nekünk magyaroknak volt elég időnk, hogy megtanuljuk, hogyan kezeljük a nyomást. “Olyanok vagyunk, mint a jó presszókávé. Nagy nyomás kell ahhoz, hogy a legjobbat préseljük ki magunkból” – jelentette ki a miniszterelnök hozzátéve: ha nem háborúról lenne szó, még köszönetet is mondhatnánk nekik.

Orbán Viktor szerint “előbb-utóbb mindenhol rájönnek, azzal járnak jól, ha békén hagynak bennünket. Ezt a diplomáciában tolerancia ajánlatnak nevezik – mondta, megjegyezve: “türelmesen kivárjuk, amíg elfogadják” .