Durva húzás: újabb fideszes vezető távozik

Csák János miniszter menesztette a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnökét.

Az Index úgy tudja, hogy Csák János kulturális és innovációs miniszter menesztette Bús Balázst. A lap szerint kedden este komoly tárgyalások folytak a konszolidált elválásról. Ennek eredménye lehet az a bejegyzés, amit Bús Balázs közzétett az Facebook-oldalán. Az NKA jelenleg a legszélesebb pályázati rendszert működtető kultúra-finanszírozási szervezet Magyarországon, sok milliárd forintnyi támogatást osztanak szét.

A hírek szerint azért kellett távoznia, mert a Fidesz a III. kerületben őt indíthatja polgármester-jelöltként a nyári önkormányzati választásokon. Ám hozzátették, ezzel még ráértek volna.

Hirdetés

Kiemelte az Index, hogy információik szerint konfliktus robbant ki amiatt, hogy az alelnök kritikát fogalmazott meg a készülő kulturális törvénnyel kapcsolatban, mert nem értett egyet a kultúrstratégiai intézmények kompenzációjával és azzal, hogy a minisztérium szorosabbra akarja fűzni a kapcsolatot az NKA-val.

Utoljára L. Simon László idején fordult elő az, hogy az NKA alelnöke egyben a kulturális államtitkár volt, most hasonló konstrukció jöhet létre.

forrás

Hirdetés