Iszonyú vihar csap le Magyarországra

Eleinte borult lesz az ég, és sokfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar is kialakulhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az egész ország területére kiadta a figyelmeztetést zivatarok miatt.

Egyes részeken kiadós mennyiségű csapadék hullhat. Ugyanakkor a déli óráktól nyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, lassanként megszűnik a csapadék. A déli, délnyugati szelet nagy területen kísérik erős, átmenetileg viharos lökések. A hőmérséklet csúcsértéke többnyire 9 és 17 fok között alakul, de délnyugaton egy-két fokkal magasabb értéket is mérhetünk. Késő estére 5 és 13 fok közé hűl le a levegő – írja a met.hu.

Vasárnap gyors mozgású csapadéktömbök vonulnak nyugatról kelet felé az országban – az eső, zápor mellett gyakorlatilag bárhol előfordulhat dörgés, villámlás. Főleg a déli területeken intenzívebb zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket viharos széllökés (~60-80 km/h, néhol >80 km/h is lehet), nagy mennyiségű csapadék (~10-20 mm), valamint jégeső (<2 cm) kísérhet. A csapadéktömbök súlypontjával együtt fokozatosan egyre keletebbre helyeződnek a zivataroknak kedvező légköri feltételek is.

Napközben a déli, délnyugati szelet főként az Alföldön kísérhetik nagy területen zivatartól függetlenül is viharos (~60-80 km/h) széllökések. Estére a legtöbb helyen mérséklődik a légmozgás.

Hirdetés

naphire